image
Sursa foto: jurnal.md

Bătrânii de la azilul din Leova, hrăniți cu mâncare pregătită din copite de porc // VIDEO

Mâncare pregătită din copite de porc! De asta au parte bătrânii de la azilul din orașul Leova. Mai mult, din porția de lactate ce li se cuvine, primesc doar a treia parte. Mărturiile de la care te iau fiorii au fost făcute în exclusivitate pentru Jurnal TV de către una dintre asistentele medicale, care activează în instituție. Femeia a hotărât să vorbească public despre neregulile de acolo, deoarece susține ea, administrația azilului ar face presiuni pentru a o elibera din funcție. Directorul neagă toate acuzațiile.

Imaginile cu aceste copite de porc au fost surprinse în una dintre zile de către asistenta medicală, Larisa Pleșu. Femeia spune că a rămas fără cuvinte când a văzut din ce este pregătită mâncare pentru bătrâni.

Larisa Pleșu, asistentă medicală la Azilul de bătrâni și invalizi din orașul Leova: „Mereu controlez prin ceaune. Mi-am luat ochelarii și am chemat și infermiera, că aici trebuie să ai martori. Am fotografiat și acolo erau copite de porc. Este vorba de piciorul cu tot cu copite. Avea o bubă neagră, mare. Erau nespălate picioarele. M-am dus la domnul Igor și i-am zis că este rușine cu ce hrănim noi bătrânii, pentru că se dau o mulțime dea bani. Mi-a zis ca bucătăreasa s-a greșit".

Mai mult, bătrânii primesc doar a treia parte din porția de lactate care li se cuvine.

Larisa Pleșu, asistentă medicală la Azilul de bătrâni și invalizi din orașul Leova: „- La cântar arată 160 de grame. - Da, dar acolo este și farfuria. Trebuia să fie 240 de grame, pentru că farfuria are 100 de grame, brânza 100 de grame și smântâna 40 de grame...Așa le este inima lor. Dar mie îmi este milă de bătrânii aceștia, pentru că tatăl meu este de la casa de copii, după război".

Pe fundalul acestor nereguli, directorul azilului și-a angajat și proprii părinți, spune Larisa Pleșu. Mama activează în calitate de contabilă, iar tata este lucrător auxiliar.

Larisa Pleșu, asistentă medicală la Azilul de bătrâni și invalizi din orașul Leova: „Aici la noi fiul lucrează director, mama, Elena Oistric lucrează contabilă. Ce vor ei, aceea fac. Tatăl lucrează responsabil pe gospodărie. Toată familia Oistric lucrează la azil. Aici este un adevărat cumătrism. Mulți lucrează online. Ei lucrează, dar nu se prezintă. Chiar și acel tată al directorului, care nu se prezintă. Unii vin doar și se prezintă, dar salariul le merge".

În condițiile în care asistenta medicală a fost și este martoră a neregulilor din instituție, femeia spune că administrația azilului face presiuni pentru a o determina să plece din funcție.

Larisa Pleșu, asistentă medicală la Azilul de bătrâni și invalizi din orașul Leova: „Motivul adevărat este că eu foarte multe le cunosc, foarte multe le știu din incinta azilului. Sâmbăta, duminica nu ni se plătește, de sărbători nu ni se plătește, nu doar mie, dar și la bucătărese, infirmiere. Ei vor ca eu să scriu cerere de bună voie".

Despre neregulile care se petrec în Azilul de bătrâni din orașul Leova cunosc și persoanele ale căror rude sunt adăpostite aici. Le este însă frică să vorbească în fața camerei.

Am încercat să mergem la azil, dar nu ni s-a permis accesul pe teritoriul instituției. La telefon, directorul Igor Oistric ne-a spus că nu este în oraș și că nu va reveni degrabă. El a negat însă existența oricăror nereguli în instituție.

Igor Oistric, directorul Azilului de bătrâni din orașul Leova: „Bucătăreasa a scos carnea să facă răcituri și a pus-o în apă să se dezghețe și după care urma să o curețe. - Acolo fierbea. - Ea voia mai repede să le dezghețe și nu a lăsat-o la voie. - De ce nu s-au tăiat până atunci copitele? - Dar când trebuiau".

Igor Oistric neagă și că ar face presiuni asupra asistentei medicale. Cât despre părinți, confirmă că mama sa este angajată la azil, deși în lista angajaților instituției întocmită pentru vaccinarea anti-Covid figurează și tatăl lui, Tudor Oistric.

Maria Dastic, purtătoare de cuvânt al ANI: „Am stabilit că pe parcursul procedurii de control el a admis un conflict de interese. Pe durata anilor 2005 - 2020, el a semnat mai multe acte administrative în care figura mama acestuia, care este angajată în calitate de contabilă. În data de 3 februarie 2020, inspectorul de integritate a luat decizia că a fost admis conflictul de interese, fapt pentru care a stabilit ca el să fie demis din funcție sau să nu mai dețină o funcție publică pe o perioadă de trei ani de zile. - Despre faptul că directorul azilului și-a angajat aici și tatăl, ANI-ul cunoaște? - Nu cunoaștem deocamdată, dar dacă va apărea informația în spațiul public, ne vom autosesiza și pe acest aspect".

Președintele Consiliului Raional Leova în a cărui subordine se află azilul spune că nu cunoaște nimic despre neregulile din instituție.

Nicolae Prițcan, președintele raionului Leova: „Eu chiar acum pun lucrul acesta în discuție, să verificăm."

Azilul de bătrâni din orașul Leova are aproximativ 30 de beneficiari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: