image
Sursa foto: dailymail.co.uk

Un sat din Rusia, invadat de zeci de urşi polari; Fenomenul care a generat această situaţie

Mai mult de 50 de urşi polari au coborât într-un sat din nordul Rusiei. Toate activităţile publice din Rîrkaipii, regiunea Ciukotka, au fost anulate, iar şcolile sunt păzite pentru a-i proteja pe rezidenţi de urşi.

Activiştii de mediu afirmă că de vină pentru această situaţie ar putea fi schimbările climatice, subţierea stratului de gheaţă de pe coastă obligând urşii să caute hrană în sat, şi nu în apă.

Alţi experţi sunt de părere că, în contextul în care vizitele urşilor polari sunt tot mai dese în Rîrkaipii, cei 700 de localnici ar trebui evacuaţi definitiv.

Tatiana Minenko, şeful programului care se ocupă monitorizarea urşilor care ajung în Rîrkaipii, afirmă că a numărat în sat circa 56 de urşi, atât adulţi, cât şi pui, însă toţi păreau să fie slabi.

În mod normal, urşii polari trăiesc în Cape Schmidt, la circa 2,2 km de Rîrkaipii, situat în Districtul Federal Orientul Îndepărtat, unul dintre cele şapte districtele federale ale Rusiei.

Mihail Stișov, activist de mediu din cadrul WWF, a afirmat că zona respectivă s-a confruntat cu o vreme neobişnuit de caldă.

„Dacă gheaţa ar fi fost suficient de rezistentă, urşii, sau cel puţin unii dintre ei, ar fi plecat deja către mare, unde ar fi putut vâna foci”, a spus el. Până la reîngheţarea ei, animalele au coborât în sat pentru mâncare, a precizat acesta.

Incursiunile urşilor polari în zonă au crescut în ultimii cinci ani, fapt care îi alarmează atât pe localnici, cât şi pe conservaţionişti.

În februarie, 52 de urşi polari înfometaţi au ocupat Belușia Guba, o aşezare muncitorească din arhipeleagul arctic Novaia Zemlea.

Recent, un clip video de pe reţelele de socializare din Rusia în care apare un urs polar, ce are pictat pe corp cu negru mesajul „T-34”, i-a alarmat pe experţi, în timp ce presa rusă speculează că ar fi o răzbunare a localnicilor supăraţi că aceste animale le-au invadat comunităţile din partea arctică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: