image
Sursa foto: facebook

VIDEO: Vioara de peste două milioane de euro, confiscată pe Aeroportul Chișinău, așa și nu a fost returnată

La aproape o lună de când i-a fost confiscată vioara în valoare de două milioane de euro, pe Aeroportul Chișinău, Alexandra Conunova așa și nu și-a recuperat instrumentul. Violonista susține că a pus la dispoziția instituțiilor competente toate actele de proveniență ale instrumentului muzical, ce confirmă că acesta nu reprezintă niciun interes istoric și cultural pentru Republica Moldova, dar nu a primit niciun răspuns. De cealaltă parte, procurorul de caz, Sergiu Petrușca, spune că vioara nu poate fi returnată, deoarece investigațiile nu sunt încheiate.

Renumita violonistă a revenit în Moldova marți, chiar de ziua ei de naștere, în speranța că a doua zi își va recupera instrumentul muzical, dar n-a fost să fie. Ea spune că este o nedreptate și că nu există motive ca vioara să fie reținută.

„Mie îmi pare foarte ciudat că continuă să se inventeze diferite motive pentru a reține vioara. Și asta se întâmplă chiar dacă am prezentat tot ceea ce mi s-a cerut de la început. Circul continuă, dar eu nu înțeleg din ce cauză. Care este interesul?”, ne spune violonista.

Mai mult, Alexandra spune, că pentru a demonstra apartenența viorii, procurorii au luat legătura cu proprietarul instrumentului, dar au făcut și un apel la instituțiile internaționale, printre acestea și INTERPOL.

„Procuratura a decis să mai facă o interpelare, iar de data această să-și pună întrebarea dacă nu cumva vioara ar reprezenta un interes și ar fi o valoare de cultură pentru statele membre a Convenției de la Paris. Este strigător la cer, pentru că tot ce se întâmplă este o improvizație și un dezmăț.”

Violonista crede că singura persoană care se face vinovată pentru cele întâmplate ar fi meșterul la care s-a adresat înainte de a merge în Moscova.

„Am aflat că domnul activa fără licență. Mai mult, dumnealui a menționat în pașaportul pe care mi la eliberat că instrumentul reprezintă o valoare istorică și culturală pentru patrimoniul Republicii Moldova. Prin urmare când vameșul a văzut acel document au apărut problemele, ceea ce este absolut logic”, spune Alexandra Conunova.

Vioara este un Giovanni Battista Guadagnini, realizată în 1785, la Torino, și este cunoscută sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutată, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția. În ziua când instrumentul a fost confiscat, violonista trebuia să ajungă la Moscova la un spectacol. Într-un final, a ajuns, dar fără instrumentul ei de suflet.

„Am pierdut avionul care mi-a fost plătit de organizator, a trebuit să-mi cumpăr bilet din propriul buzunar, a trebuit să iau în arendă un instrument care mi-a fost împrumutat pentru o seară și am fost nevoită să-mi schimb toate planurile pentru următoarele săptămâni. Chiar mai mult, a trebuit să-mi anulez două concerte din Norvegia, care erau concertele mele de debut. Acest lucru îmi pătează foarte mult imaginea. Da, această situație va trece, dar rămâne un gust amar...”, mai spune violonista.

Telefonat pentru o reacție, procurorul de caz, Sergiu Petrușca, a declarat că până se va face claritate în acest caz, vioara nu va fi întoarsă.

„Este un subiect foarte fin pentru noi, iar atâta timp cât nu avem claritate nu putem nici să ne expunem și să zicem când vom întoarce instrumentul, astăzi sau mâine. Așteptăm un răspuns de la toate țările membre în această convenție, suplimentar am cerut termeni concreți”, a declarat Sergiu Petrușca, procuror PCCOCS.

Acum, Alexandra este îngrijorată de condițiile în care este păstrat instrumentul.

„Eu nu știu unde este vioara, nu știu în ce condiții este păstrată. Eu sper foarte mult ca oamenii care se ocupă de instrument știu ce responsabilitate își asumă”, a conchis Alexandra Conunova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: