image
Sursa foto: Jurnal.md

Vladimir Filat, acționat în judecată în Germania: Fostul său avocat îl acuză de insultă și defăimare

Casa de avocatură „Popa și Asociații” anunță că l-a acționat în judecată, în Germania, pe fostul premier Vladimir Filat pe care îl acuză de defăimare și insultă.

Casa de avocatură a reacționat după declarațiile făcute de Vladimir Filat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„În baza tuturor declarațiilor mincinoase expuse pâna acum în spațiul public de către Vladimir Filat și alte persoane, noi am depus o Plângere Penală la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania pentru defăimare § 187 și insultă § 185, fapte penale prevăzute de Codul Penal al Germaniei. Prin urmare, toate declarațiile de până acum și cele ulterioare vor fi monitorizate și urmărite penal de către Procurorii din Germania, care urmează să investigheze toate cele expuse de Vlad Filat și să stabilească adevărul în cadrul unui proces echitabil”, se spune într-un comunicat de presă emis de „Popa și Asociații”.

Potrivit casei de avocatură, urmărirea penală pe teritoriul Germaniei a acestor fapte penale comise în Moldova este posibilă datorită statutului de rezident permanent al Avocatului Igor Popa, înregistrat la Camera Avocaților din Frankfurt, Germania.

„Presupunem că Vlad Filat a atacat în mod repetat Avocatul Igor Popa, care i-a asigurat asistență juridică, din motivul că nu dorește să achite facturile pentru serviciile juridice prestate timp de mai mult de un an de zile. Precizăm că Avocatul Igor Popa a fost denigrat și a fost răspândită informație falsă, deoarece s-a dorit înlăturarea acestuia din dosar, pentru că la un moment dat devenise incomod pentru anumite persoane, inclusiv din anturajul lui Vlad Filat”, se mai arată în comunicat.

În opinia casei de avocatură, Hotărârea judecătorească prin care a fost admisă cererea de eliberare condiționată a lui Filat, „a avut ca temei demersurile adresate Curții Europene a Drepturilor Omului de către Avocatul Igor Popa în anii 2016 și 2017, și ca urmare a reducerii pedepsei cu 685 de zile și eliberarea acestuia din detenție”.

„Regretăm faptul că Vlad Filat, fiind eliberat condiționat din detenție, a săvârșit o infracțiune care poate atrage răspunderea penală în Germania”, se mai spune în comunicat.

Precizăm că fostul premier Vladimir Filat a dezvăluit în premieră la Jurnal TV despre întâlnirea cu Harunjen, acasă la avocatul Igor Popa, în seara din ajunul arestării sale. Filat a declarat că Harunjen „se interesa ce urmează să se întâmple”, iar despre avocatul său afirmă că știa „cu certitudine ce se va întâmpla a doua zi în Parlament”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: