image
Sursa foto: Live Science

Cum s-au format continentele pe Pământ: Ce au descoperit oamenii de știință

Până în prezent, Pământul este singura planetă despre care știm care are continente. Modul exact în care s-au format și au evoluat nu este clar, dar știm că, la un moment dat, cu mult timp în urmă, masa terestră a Pământului era concentrată într-un singur supercontinent.

Așadar, ceva trebuie să fi declanșat acel supercontinent să se despartă. Se pare că acum există noi dovezi care sugerează că impactul meteoriților giganți au jucat un rol semnificativ.

„Studiul compoziției izotopilor de oxigen din aceste cristale de zircon a dezvăluit un proces „de sus în jos” care începe cu topirea rocilor de lângă suprafață și progresează mai adânc, în concordanță cu efectul geologic al impactului de meteoriți giganți”, a explicat geologul Tim Johnson, de la Universitatea Curtin. in Australia.

„Cercetarea noastră oferă primele dovezi solide că procesele care au format, în cele din urmă, continentele au început cu impactul de meteoriților giganți, similare cu cele responsabile pentru dispariția dinozaurilor, dar care au avut loc cu miliarde de ani mai devreme”, a mai spus acesta.

Lucrarea a avut la bază 26 de probe de rocă care conțin fragmente de zircon, datând între 3,6 și 2,9 miliarde de ani, scrie Playtech.ro.

Echipa de cercetare a analizat cu atenție izotopii oxigenului; în mod specific, rapoartele de oxigen-18 și oxigen-16, care au 10 și, respectiv, 8 neutroni. Aceste rapoarte sunt folosite în paleogeologie pentru a determina temperatura de formare a rocii în care se găsesc izotopii.

Prima etapă este formarea unei proporții mari de zirconi compatibili cu topirea parțială a crustei. Această topire parțială, arată cercetătorii, a fost probabil rezultatul bombardamentului de meteoriți, care a încălzit crusta planetară la impact.

Cel mai vechi grup dintre acești zirconi, conform interpretării echipei, a fost rezultatul unui singur impact gigant care a dus la formarea scindării.

A doua etapă a fost o perioadă de reluare și stabilizare a nucleului crustal, urmată de a treia etapă, adică o perioadă de topire și formare a granitului. Acest nucleu stabilizat avea să evolueze, mult mai târziu, pentru a lua forma continentelor de astăzi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: