image
Sursa foto: AP

Deces cu scandal la Sângerei: Medicii, acuzați că nu i-au acordat ajutor unei femei și au lăsat-o ore în șir fără oxigen

O femeie testată pozitiv la Covid-19 s-a tratat singură acasă, două săptămâni, iar când starea ei s-a agravat, familia a chemat ambulanța. Pacienta a decedat la spital. Rudele cred că medicii nu i-au acordat ajutorul necesar, femeia fiind lăsată mult timp fătă oxigen. În replică, medicii spun că au fost probleme de ordin tehnic. „Se mai întâmplă”, declară administrația spitalului din Sângerei.

„Cu o lună în urmă a fost ziua de naștere a uneia dintre fiicele ei, avem video cum dansa acolo, foarte fericită, și nici nu ne-am fi gândit că într-o lună-două nu o să o mai vedem”, spune Victoria, nepoata femeii decedate.

Femeia de 85 de ani a fost testată pozitiv la Covid-19 încă pe 18 octombrie. Două săptămâni s-a tratat acasă. Pe 30 octombrie, starea ei s-a agravat brusc și familia a chemat ambulanța, care a stabilit că femeia avea doar 45% saturație de oxigen la plămâni. Întrucât avea hipoxie silențioasă, femeia nu simțea lipsa de oxigen. Rudele au insistat ca aceasta să fie internată. Deoarece în terapie intensivă nu mai erau locuri libere, a fost plasată într-un salon cu bolnavi cu forme ușoare.

„Cuvintele pe care le-am auzit des erau că „aici nimeni nu se uită”. Chiar reanimatorul ne-a spus că aici nimeni nu are grijă, mai bine să o iau acasă”, mai susține nepoata femeii.

Rudele afirmă că au văzut asistente medicale și medici care se apropiau foarte rar de bolnavi. Rudele mai zic că au plătit asistentelor medicale ca acestea să-și schime atitudinea, dar fără efect. La început de noiembrie, starea pacientei s-a agravat pentru că noaptea s-a terminat oxigenul în butelie. Nimeni nu ar fi reacționat.

„Mama s-a apropiat la ora 9 dimineața și a văzut că ea era în stare foarte gravă, spre agonie. S-a terminat oxigenul și trebuia să vină persoana responsabilă să umple balonul, dar s-a mai depistat că era defectat și că trebuie să vină piesa de la Chișinău”, afirmă Victoria.

Medicii le-ar fi spus rudelor că problemele sunt de ordin tehnic. Așa a continuat 7-8 ore, spun rudele bătrânei.

„Tubul care conectează perna de oxigen cu masca de pe față era scos, oxigen nu venea. Așa a fost transferată spre reanimare”, povestește nepoata răposatei.

În scurt timp, pacienta s-a stins. Responsabilii de la spital afirmă că acest lucru s-a întâmplat întrucât femeia s-a adresat prea târziu, iar locuri, într-adevăr, nu erau. Directorul adjunct al spitalului din Sângerei, Vasile Malcoci, afirmă că femeia a dezvoltat și complicații, având tromboză pulmonară.

„Când au adus-o la noi, era în stare gravă. Deoarece la noi în reanimare pe trei paturi erau șapte bolnavi, ea a fost internată în secția Covid”, declară Vasile Malcoci, director adjunct al Spitalului din Sângerei.

Întrebat despre problema aprovizionării cu oxigen, medicul a spus că „se mai întâmplă”.

„S-a defectat, mă rog. Și noi suntem oameni vii. Seara s-a defectat și a fost transferată la concentrator cu oxigen”, a mai spus directorul adjunct al Spitalului din Sângerei.

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au comentat, deocamdată. Rudele pacientei decedate au depus o plângere.

Un caz similar a avut loc la Edineț. O femeie a filmat cum pacienții gravi stau fără oxigen și sunt tratați necorespunzător. Drept reacție, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a inițiat un șir de verificări la spitalul din Edineț. Concluziile anchetei nu au fost făcute publice, în pofida încercărilor multiple ale Jurnal TV de a obține informații.

Noutăţile partenerilor

comentarii: