image
Sursa foto: AP

Australia a început construcţia celui mai mare parc de radiotelescoape din lume, după 30 de ani de cercetări

Australia a început construcţia celui mai mare parc de radiotelescoape din lume, după 30 de ani de cercetări și pregătire. Vor fi construite peste 100 de mii de antene ce “vor asculta” spațiul extraterestru, o investiție științifică de două miliarde de euro.

Proiectul SKA (Square Kilometre Array) este o matrice formată din mai multe câmpuri de antene ce vor fi plasate în vestul Australiei și vor permite astronomilor să detecteze semnale radio de joasă frecvenţă din surse cosmice, aflate la miliarde de ani-lumină de Pământ. Conform oamenilor de ştiinţă, la finalul construcției, în 2028, acestea vor putea capta chiar semnalele emise în primele câteva sute de milioane de ani de la nașterea Universului (Big Bang). Reţeaua de telescoape va fi de opt ori mai sensibilă decât telescoapele actuale și va cartografia cerul de 135 de ori mai rapid, scrie Biziday.

Pe lângă eventuale semnale ce ar putea sugera prezența vieții în afara Sistemului nostru Solar, SKA va permite cercetarea materiei întunecate precum și urmărirea rolului hidrogenului în întreaga istorie a Universului. Astfel, telescopul ar trebui să fie capabil să detecteze prezența hidrogenului chiar înainte de formarea primelor stele.

Bugetul total al proiectului este estimat la două miliarde de euro şi, până în 2028, matricile cu antene se vor întinde pe o suprafață colectoare efectivă de aproximativ 500 de mii de metri pătrați. Configurația permite însă extinderea ulterioară chiar până la un kilometru pătrat.

Directorul proiectului a declarat pentru The Guardian că observatorul “va defini următorii cincizeci de ani pentru radioastronomie, urmărind nașterea și moartea galaxiilor, căutând noi tipuri de unde gravitaționale și extinzând limitele a ceea ce știm despre Univers (…) ar putea chiar să răspundă la cea mai mare întrebare dintre toate: suntem singuri în Univers?”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: