image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

VIDEO: De teamă că vor îngheța la iarnă, oamenii de prin satele Moldovei au început să taie pomii fructiferi din jurul casei

Se tem că nu vor avea cu ce se încălzi la iarnă și au început să taie pomii fructiferi din jurul casei. Disperați, bătrânii din satele Moldovei spun că nu știu cum vor ieși din iarna care vine. Pensiile mizere nu le ajung nici pentru mâncare. De lemne nici vorbă, mai ales acum când s-au scumpit. Așa că se pregătesc ca la iarnă să facă focul în sobă doar ocazional.

Claudia Popa din satul Ciobanovca, Anenii Noi, spune că vara asta și-a făcut o sobă nouă. Femeia crede că la o sobă bună și lemne vor merge mai puține.

O altă femeie spune că va fi nevoită să taie pomii fructiferi din grădină pentru a face focul în sobă. Are o pensie mult prea mică și nu-i ajunge nici pentru de-ale gurii.

La începutul lunii august autoritățile ne anunțau că familiile defavorizate, care își încălzesc locuința cu lemne, vor putea beneficia, la începutul iernii, de câte trei metri steri de lemne la prețul anului trecut. Pentru aceasta, Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei.

Lemne ieftine vor primi nu doar gospodăriile casnice, dar și instituțiile publice, în special școlile și grădinițele. Guvernul ne asigură că din schemă au fost excluși intermediarii, așa că lemnul de la „Moldsilva” nu va putea fi cumpărat de firme.

La prima etapă, adică în lunile octombrie - noiembrie, gospodăriile casnice cu venituri mici vor putea cumpăra, la preț plafonat, până la trei metri steri de lemne. În cea de-a doua etapă, care se referă la perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, Agenția „Moldsilva” va livra populației masă lemnoasă în funcție de condițiile climaterice și stocurile disponibile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: