image
Sursa foto: digisport.ro

Imperiul spaniol: Deceniu "de aur" în istoria fotbalului iberic

Real Madrid s-a calificat cu emoții în finala UEFA Champions League, după dubla cu Bayern, dar dincolo de toate rămâne faptul că ”galacticii” vor bifa a treia finală la rând și a patra în ultimii cinci ani!

Nu este singurul element de mândrie al orașului Madrid, pentru că și Atletico Madrid s-a calificat într-o finală, Europa League, care este a treia în ultimii cinci ani. În aceste condiții, vara aceasta poate avea o Supercupă a Europei între ambele formații din Madrid, dacă acestea vor câștiga cele două finale, cu Liverpool, (26 mai, la Kiev), respectiv Olympique de Marseille (16 mai, la Lyon).

Una peste alta, Spania continuă să domine Europa în sportul rege, ceea ce a devenit deja o tradiție. Este un deceniu care va rămâne scris cu litere de aur în istoria sportului spaniol. Iar acest lucru este certificat și de datele ultimilor 10 ani legate de finalele Ligii Campionilor, a Europa League și a Supercupei Europei. Din cele 30 de finale europene ale acestui deceniu, în 22 dintre acestea a existat cel puțin un reprezentant spaniol. Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona, Sevilla și Athletic o dată sunt echipele care au reprezentat la vârf competiția din La Liga.

Real a câștigat trei din ultimele patru finale ale UCL, dar atunci când madrilenii au eșuat s-a impus Barcelona. Mai mult decât atât, în cele mai recente 10 finale, doar în trei nu a existat o reprezentantă spaniolă: Inter - Bayern (2010), Chelsea - Bayern (2012) și Bayern - Dortmund (2013).

Și în a doua cupă europeană la nivel de cluburi tot spaniolii sunt la putere. Sevilla a câștigat de trei ori Europa League iar acum Atletico Madrid țintește un nou trofeu. Spaniolii se mândresc cu finala din 2012, care s-a disputat pe Arena Națională din București, între Athletic Bilbao și Atletico Madrid, câștigată de madrileni cu 3-0.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: