image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Un an de când a fost confirmat primul caz de Covid în RM; Maia Sandu: Deciziile nu au fost luate la timp sau au fost greșite

La un an de când a fost confirmat primul caz de Covid-19 în Republica Moldova, președintele Maia Sandu acuză guvernarea controlată de PSRM că deciziile nu au fost luate la timp sau au fost greșite.

„A fost un an în care economia a suferit foarte mult din cauza pandemiei, secetei și iresponsabilității celor de la guvernare, iar sistemul de sănătate a ajuns în prag de colaps”, a menționat Maia Sandu.

Publicăm mai jos mesajul integral al președintelui RM:

A trecut un an de când a fost confirmat primul caz de Covid-19 în țara noastră. Un an de când luptăm cu pandemia. Un an care pare cât un secol. Un an greu pentru profesori, antreprenori, agricultori, pentru familii cu copii și pentru bătrâni singuri. Un an istovitor pe umerii eroilor noștri - medicii, asistenții medicali, felcerii. Un an al tristeții, în care cu toții am pierdut pe cineva drag. Un an tragic pentru mii de familii. Un an tragic pentru toată țara noastră. Am trăit un an plin de durere. Cei pe care i-am pierdut vor rămâne veșnic în amintirea noastră.
Din păcate, a fost și un an în care deciziile nu au fost luate la timp sau au fost greșite. Un an în care economia a suferit foarte mult din cauza pandemiei, secetei și iresponsabilității celor de la guvernare, iar sistemul de sănătate a ajuns în prag de colaps. Avem astăzi confirmate aproape 200 000 de cazuri de Covid-19. Țara noastră a pierdut peste 4000 de oameni dragi.
În lupta cu pandemia, singurul nostru dușman, al tuturor, este virusul. Vom reuși să oprim pandemia doar dacă suntem împreună. Ca măsură de prevenire, instituțiile responsabile trebuie să ia decizii corecte, rezonabile, bazate pe date, care să conducă la reducerea răspândirii virusului, iar aceste măsuri trebuie comunicate clar și respectate de toți. Trebuie să asigurăm tratamentul eficient al persoanelor infectate și supravegherea evoluției tuturor cazurilor, pentru a preveni agravarea lor. Este urgent să fie garantat accesul real și rapid al pacienților la medicamente gratuite. Statul trebuie să asigure cetățenii cu acces la vaccin sigur și eficient. Iar fiecare dintre noi poate face patru lucruri care vor salva vieți: să purtăm mască, să evităm locurile aglomerate, să spălăm mâinile și să ne vaccinăm.
În condițiile în care boala face ravagii în toată țara și pierdem medici aproape în fiecare zi, vaccinarea este șansa noastră să învingem virusul și să revenim la o viață normală. Din prima clipă a intrării în exercițiul funcției de Președinte, am pornit împreună cu echipa mea o campanie activă pentru aducerea vaccinului în Moldova. Donația de vaccinuri promisă de Președintele Klaus Iohannis reprezintă un ajutor foarte mare pentru cetățenii noștri - am putut începe vaccinarea datorită primului lot de vaccin transmis de România. La Bruxelles și Paris am făcut campanie pentru ca UE să pornească un mecanism care să permită mai multe donații de echipamente și vaccin pentru Moldova. În discuțiile cu Organizația Mondială a Sănătății și cu companiile producătoare de vaccin insistăm să grăbim aducerea vaccinului prin platforma COVAX și să putem cumpăra cât mai repede numărul necesar de doze.
E de datoria noastră, a tuturor, să depunem toate eforturile pentru ca să ieșim cu bine din pandemie. Este nevoie în continuare de solidaritate, de speranță, dar și de multă muncă pentru a reuși.

comentarii: