image
Sursa foto: google.com

Google amenință să se retragă din prima țara care urmează să oblige compania să plătească producătorii de știri

Google a amenințat că își va retrage motorul de căutare din Australia din cauza unei legi care ar urma să oblige compania de tehnologie să plătească producătorii de conținut, informează BBC.

Australia urmează să introducă în premieră mondială o lege prin care Google, Facebook și alte companii de tehnologie vor trebui să plătească publisherii pentru conținutul de știri.

Companiile americane au ripostat, avertizând că această lege le va obliga să-și retragă anumite servicii.

Premierul australian, Scott Morrison, a anunțat că legislativul australian nu va ceda "amenințărilor".

Australia nu este de departe cea mai mare piață pentru Google, însă această lege este văzută ca un precedent privind felul în care guvernele ar încerca să țină sub control marile companii de tehnologie.

Legea pregătită în Australia ar urma să oblige Google și Facebook să negocieze cu publisherii valoarea conținutului de știri, în cazul în care părțile nu încheie o înțelegere.

Directorul Google Australia, Mel Silva, a declarat într-o audiere în Senatul australian că legile erau "imposibile".

„Dacă acest proiect legislativ devine lege, nu vom avea de ales decât să retragem motorul de căutare Google din Australia", a declarat Silva.

Parlamentarii australieni au acuzat această abordare, acuzând Google de „santaj".

„Se va întâmpla la nivel mondial. O să vă retrageți din fiecare piață? Încercați să împiedicați producerea unui precedent?", a întrebat senatorul Rex Patrick.

Directorul local Google a spus că legea reprezintă un risc major pentru operațiunile companiei în Australia.

Premierul Scott Morrison a declarat că guvernul său intenționează să treacă legea prin parlament anul acesta.

„Să fiu clar: Australia stabilește ce se poate face în Australia. Asta se întâmplă în Parlamentul nostru", a spus Morrison vineri.

De ce introduce Australia această lege

Google este cel mai folosit motor de căutare în Australia și a fost descris de guvern ca un serviciu esențial, fără concurență reală.

Autoritățile susțin că Google câștigă utilizatori pentru că oamenii vor să citească știrile, astfel că ar trebui să plătească redacțiilor partea cuvenită pentru conținutul jurnalistic.

Totodată, autoritățile au argumentat că suportul financiar este necesar pentru presa australiană, pentru că o presă puternică este vitală pentru democrație, scrie digi24.ro.

Presa tipărită din Australia a înregistrat o scădere de 75% a veniturile din publicitate începând cu 2005, arată guvernul.

Amenințarea Google de a retrage serviciul de căutare este cea mai drastică de până acum.

Știrile reprezintă doar 12,5% din totalul căutărilor pe Google în Australia.

comentarii: