image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția BNM referitor la soluțiile lui Ilan Șor de a recupera banii sustrași din sistemul bancar

Banca Națională a Moldovei (BNM) constată că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare, un subiect atât de sensibil pentru întreaga societate, se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului.

BNM accentuează că încurajează faptele și contribuțiile reale, dar nu declarative.

Potrivit instituției, demersul avocaților lui Ilan Șor adresat inclusiv BNM poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate. Aceasta deoarece prin sentința Judecătoriei Chișinău din 21iunie 2017, Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere) și art. 243 alin. (3) lit.b) (spălarea banilor în proporții deosebit de mari) din Codul Penal și, corespunzător, instanța de judecată a stabilit că „prin infracțiunile comise de inculpat, s-a adus atingere patrimoniului Băncii de Economii SA” și că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de partea civilă, BC Banca de Economii SA, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile.”

Cât privește solicitarea „compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014”, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase. În prezent, BC Banca de Economii S.A. achită creanțele Ministerului Finanțelor. Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute.

Recent, liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută în dosarul furtului miliardului, iar apoi să o revendice de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar. Acesta a mai declarat că este gata să ajute la deconspirarea „adevăraților vinovați ai furtului miliardului și să contribuie la recuperarea banilor furați”.

Citeşte mai mult despre

BNM

comentarii: