image
Sursa foto: AP

Brazilia a depăşit pragul de 100 de mii de morţi provocate de COVID-19: „E ca la război”

Brazilia a depăşit pragul de 100.000 de decese provocate de COVID-19 şi se situează pe locul doi în lume, după SUA, atât în ceea ce priveşte numărul de infecţii, cât şi cel al deceselor. Iar epidemia nu dă deloc semne că ar slăbi în intensitate, informează BBC.

Până în prezent, s-au înregistrat oficial, conform ministrului brazilian al Sănătăţii, peste 3 milioane de bolnavi şi 100.477 de morţi provocate de COVID-19.

În ultimele trei luni, coronavirusul a ucis 50.000 de brazilieni. În doar 50 de zile, acest număr s-a dublat.

Deşi vârful epidemiei încă nu a fost atins, magazinele şi restaurantele s-au redeschis în această ţară, în condiţiile în care preşedintele Jair Bolsonaro a minimalizat impactul coronavirusului şi s-a opus adoptării de restricţii care ar fi afectat economia, scrie Digi24.

Coronasceptic convins, deşi el însuşi s-a contaminat cu noul coronavirus luna trecută, Bolsonaro se declară „cu conştiinţa împăcată” şi continuă să califice COVID-19 drept o „o mică gripă”.

„Cu mijloacele de care dispunem, putem spune că am făcut tot posibilul pentru a salva vieţi”, a afirmat şeful statului, în cadrul unei ceremonii transmise în direct pe reţelele sociale.

În Brazilia, echipa guvernamentală care gestionează criza sanitară este condusă de un general de armată care nu are absolut nicio experienţă în politici de sănătate publică. Până în prezent, doi miniştri ai Sănătăţii şi-au dat demisia, după mai multe dispute cu Bolsonaro legate de impunerea de măsuri pentru distanţare fizică şi folosirea hidroxiclorchinei drept tratament.

„Suntem disperaţi, e o tragedie, e ca la război”, a declarat un medic brazilian, membru al Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase. „Întreaga Brazilie se află, practic, sub o anestezie colectivă. Răspunsul guvernului e de genul: dacă te îmbolnăveşti şi ai ghinion, există terapie intensivă. Cam la asta se reduce, în prezent, politica noastră guvernamentală”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: