image
Sursa foto: jurnal.md

Problema fermierilor din Zona de Securitate și a barajului de la Dubăsari, discutate la întrevederea cu Thomas Mayr-Harting

Problema fermierilor care dețin terenuri dincolo de traseul Râbnița - Dubăsari - Tiraspol, care au fost recent anunțați de autoritățile separatiste că li se permite accesul la propriile terenuri doar până la 31 august, a fost discutată de vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian în cadrul unei întrevederi cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting.

Viceprim-ministrul a punctat unele probleme stringente din regiune. Astfel, condițiile meteorologice actuale relevă importanța majoră a utilizării coordonate și raționale a resurselor de apă din râul Nistru. În timp ce partenerii ucraineni își onorează obligațiile contractuale privind controlul debitului de apa a râului, barajul hidroelectric de la Dubăsari generează unele probleme, care se răsfrâng negativ asupra nivelului apei pe cursul inferior al Nistrului, a subliniat Oleg Serebrian.

Tptpdată a fost menționat faptul că Tiraspolul a prelungit accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole doar până la 31 august curent, or, fermierii au nevoie de certitudinea accesului la pământul ce le aparține, în mod permanent și necondiționat, conform angajamentelor din Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017.

Cu o deosebită îngrijorare a fost menționată situația critică privind respectarea drepturilor omului în raioanele de est ale țării, în special în contextul recentei abordări a Tiraspolului de a pedepsi penal petiționarii sau locuitorii din regiune ce sesizează autoritățile competente ale Republicii Moldova pe marginea abuzurilor la care au fost expuși în regiune, iar această stare a lucrurilor este inacceptabilă și inadmisibilă în lumina standardelor dreptului internațional.

Viceprim-ministrul a subliniat deschiderea Chișinăului de a construi un dialog bazat pe încredere și pe depășirea amiabilă a problemelor stringente, cu utilizarea tuturor platformelor existente de dialog, direcționând eforturile spre realizarea obiectivului de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, în cadrul statului suveran și plenar reintegrat - Republica Moldova, informează Biroul politici pentru reintegrare.

În acdrul întâlnirii s-a venit cu apelul către Reprezentantul Special al OSCE de a avea o contribuție activă și substanțială în vederea marcării unor progrese tangibile pe dimensiunile abordate

Noutăţile partenerilor

comentarii: