image
Sursa foto: asm.md

Catastrofa de pe Nistru; În ultimele luni s-a înregistrat o scădere bruscă a nivelului apei în râu // FOTO

În ultimele luni s-a înregistrat o scădere bruscă a nivelului apei în râul Nistru, viteza apei a scăzut, iar râul pe alocuri se înnămolește. Această situație a fost constatată în rezultatul celei mai recente expediții la începutul lunii februarie, la Naslavcea, efectuată de un grup de cercetătoare ale Laboratorului de Hidrobiologie și Ecotoxicologie și Laboratorului de Ihtiologie și Acvacultură din cadrul Institutului de Zoologie.

Membrul corespondent Elena Zubcov, doctor habilitat în biologie, profesor, șefa Laboratorului Hidrobiologie şi Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie, a susținut, la 12 februarie 2021, la Academia de Științe a Moldovei, Lecția publică „Studiul stării ecologice a ecosistemului fluviului Nistru”.

asm.mdasm.md

Evenimentul a fost consacrat unei probleme vitale pentru Republica Moldova privind starea ecologică a fluviului Nistru în condițiile schimbării climatice, dar și impactului activității umane. Problema Nistrului nu e de azi și nici de ieri. Este una veche. Savanții, ecologiștii au bătut alarma ani de-a rândul asupra riscului ca Republica Moldova ar putea rămâne fără apă în Nistru, că se distruge ecosistemul fluviului etc.

asm.mdasm.md

Problemele sunt multiple, de la riscurile de ordin ecologic, schimbări climatice, până la pericolul pe care-l prezintă construcția unor staţii hidroelectrice sau extragerea nisipului și prundișului.

asm.mdasm.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: