image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputat PAS: Dacă PSRM-Șor își doresc într-adevăr anticipate, le pot declanșa; Nu discutăm cu partide oligarhice

Dacă deputații PSRM-Șor își doresc într-adevăr anticipate, le pot declanșa, au o majoritate de 55 de mandate care poate dizolva Parlamentul pe căi constituționale. Pentru aceasta nu ar fi nevoie de discuții formale ori informale cu deputații din opoziție. Este replica deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, la declarația socialiștilor care au invitat ieri deputații din opoziție să discute „informal” eventualele modalități de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, PSRM a devenit un partid oligarhic după coalizarea cu deputații din Partidul „Șor” .

„Noi cu așa ceva de principiu nu avem cum să discutăm instituționalizat.

Constituția este clară cu privire la cum se declanșează alegerile parlamentare anticipate. Pasul unu este demisia sau demiterea Guvernului Chicu. Pasul doi este neacceptarea votului de încredere pentru următorii doi candidați la funcția de Prim-ministru desemnați de Președinte. După 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, putem spune că deja sunt întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului. În a 46-a zi se merge la Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele, iar în aceeași zi cu emiterea de către Curte a avizului respectiv – Președintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului. Ziua exactă a alegerilor – cel mai devreme 2 luni de la emiterea decretului și cel mai tarziu – 3 luni de la emiterea decretului. Și iată toată ”foaia de parcurs”. Dacă este nevoie de un calendar pot să-l prezint public în timp foarte scurt”, a menționat Sergiu Litvinenco într-o postare pe pagina sa de facebook.

Deputatul mai observă că PSRM -Șor are în total 55 de mandate. Dacă doresc într-adevăr anticipate, pot respinge orice vot de încredere pentru un nou Guvern.

„Noi, la rândul nostru, ne angajăm de asemenea să nu votăm nici un guvern, or susținem plenar necesitatea anticipatelor. Acesta este tot „planul”. Nu văd de ce mai sunt necesare discuții formale sau informale”, a mai scris Litvinenco.

Amintim că deputații PSRM au anunțat ieri că au avut o întâlnire cu deputații din Platforma „Pentru Moldova” la care au discutat un eventual scenariu de dizolvare a Parlamentului.

În context, deputatul PSRM Vlad Batrâncea, a anunțat că a lansat un apel repetat către PAS, Platforma DA, PDM, să delege câte un reprezentant să discute „informal” eventualele modalități de dizolvare a Parlamentului, dar nu a primit niciun răspuns.

Constituția prevede că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu poate forma Guvernul sau dacă nu adoptă legi în decurs de trei luni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: