image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Expert, despre noul șantaj energetic: „De la Gazprom ne putem aștepta la orice”

Chiar dacă guvernarea a promis că vom avea gaze la iarnă, incertitudinile sunt foarte mari, mai ales că acum are loc un război la hotar care ar putea afecta inclusiv infrastructura de transport a gazelor. La momentul actual Gazprom și-ar dori să rezilieze contractul cu „Moldovagaz” și caută soluții cum ar livra gaze regiunii transnistrene fără a avea obligații de a livra gaze malului drept al Nistrului. Probabilitatea unui astfel de scenariu însă este joasă, a menționat expertul energetic Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

„Nu putem avea certitudinea că suntem în siguranță completă. Totuși cred că Gazprom își dorește să rezilieze contractul cu „Moldovagaz” și acum caută soluții cum ar livra gaze în regiunea transnistreană fără a avea obligații de a livra gaze pe malul drept al Nistrului. Probabilitatea unui astfel de scenariu este relativ joasă pentru că Chișinăul este singura garanție că gazele ajung și pe malul stâng. Dacă RM ar fi procurat gaze pe la sud, ocolind regiunea transnistreană, ucrainenii nu ar mai fi permis tranzitarea gazelor pe teritoriul său spre Tiraspol. Totusi încercări de a forța nota și de a găsi soluții de a livra gaze Transnistriei, fără a le oferi malului drept cred că vor mai exista, este un scenariu putin probabil, dar nu poate fi eliminat complet”, a spus Parlicov.

El a mai adăugat că în cazul în care vor fi reduse livrările de gaz, CET-urile din Chișinău, cu certitudine, vor trece la utilizarea păcurii și la prețurile actuale acest proces ar fi mai avantajos.

La rândul său, fostul deputat Alexandru Slusari a declarat că este mai puțin optimist referitor la criza energetică care ne așteaptă la toamnă.

„Șantajul energetic a existat tot timpul, de la Gazprom ne putem aștepta la orice. Chiar dacă nu vor fi întrerupte livrările oricum acest tarif care urmează să crească până la 30 de lei, el este mare nu doar pentru populație, ci și pentru agenți economici. Se vor distruge ramuri întregi ale economiei. Dar există și scanarii mai proaste - să fie întrerupte livrările. În viziunea mea situația e dramatică și eu consider ca premierul trebuie să meargă la negocieri cu Guvernul Rusiei. Da, sunt imprevizibili, dar negocierile nu trebuie să pornească de la poziția de vasal, cum vrea Dodon, dar să spunem că în caz că se admit întreruperi, acest lucru se va întâmpla și pe teritoriul din stânga Nistrului. Dacă se majorează prețul, vom fi nevoiți să căutăm resurse și unica soluție e impozitarea importurilor mărfurilor pentru Transnistria, bugetul nostru pierde anual vreo 4 miliarde de lei. Oare nu avem nevoie de acești bani? Nu am avea altă soluție decât impozitarea acetor importuri, a spus Slusari.

O altă soluție, potrivit politicianului, ar fi conectarea la sistemul energetic român cu posibilă plafonare a prețului și pentru consumătorii din Republica Moldova. „În următoarele luni guvernarea este obligată să demonstreze maximum de responsabilitate, verticalitate și profesionalism”, a mai spus Slusari.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: