image
Sursa foto: privesc.eu

Condiții PSRM: Greceanâi - speaker, control asupra ministerelor Apărării și de Externe, SIS sub Dodon; Dacă nu - anticipate

Socialiștii vor partajarea funcțiilor și ministerelor după modelul AIE. Zinaida Greceanâi să dețină funcția de președinte al Parlamentului, SIS să fie în subordinea Președinției, iar Ministerul de Externe și cel al Apărării să fie controlate de PSRM. Acestea sunt condițiile înaintate de PSRM pentru crearea unei majorități parlamentare. Anunțul a fost făcut acum câteva clipe, după ședința comună a Comitetului executiv politic al Partidului Socialiștilor și fracțiunea parlamentară a PSRM.

„PSRM, fiind fracțiunea cu cele mai multe mandate, consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să-i revină anume Partidului Socialiștilor. Partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. Totodată, în cadrul viitorului Guvern, PSRM va insista ca să-i revină cerem ca în viitorul guvern, PSRM să-i revină domeniile politicii externe și apărării, inclusiv aceste ministere de resort. În primul rând, pentru a-i permite președintelui să-și exercite atribuțiile pe deplin”, a declarat Ion Ceban, în cadrul briefingului PSRM.

„Vom iniția discuțiile de la câteva principii pe care le vom pune la baza oricărei colaborări politice: garantarea statalității, neutralității RM prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar și reintegrarea țării, politica externă echilibrată”, a mai spus socialistul.

Totodată, PSRM a menționat o listă de legi prioritare pe care trebuie să le adopte noua guvernare. Printre acestea - limba rusă să aibă statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul RM, revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale

În cazul în care nimeni nu va accepta condițiile PSRM, socialiștii sunt gata să meargă în alegeri anticipate.

Vedeți mai jos condițiile socialiștilor:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: