image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu: Profesorii universitari riscă să rămână fără salarii din cauza guvernării corupte; Babuc are lunar 29.000 de lei

„Profesorii universitari riscă să rămână fără salarii din cauza guvernării iresponsabile și corupte”. Despre aceasta atenționează copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS, Maia Sandu.

„Guvernarea a dispus majorarea salariilor, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile. Cei de la confederația sindicatelor au făcut și calcule și ne spun că cele 27 de instituții au nevoie de 120 de milioane de lei suplimentar pentru ca să poată să poată să asigure plata salariilor majorate până la sfârșitul anului 2019. Altfel, dacă aceste resurse nu sunt alocate de către guvernare, în instituțiile de învățământ superior, în centrele de excelență și în instituțiile de învățământ profesional, salariile vor fi plătite doar pentru primele 6 - 8 luni”, a declarat Maia Sandu.

„E o situație gravă și s-a ajuns aici din cauza guvernării iresponsabile”, a adăugat președinta PAS.

Maia Sandu a adăugat că a discutat cu profesorii universitari care afirmă, că după majorare, salariile sunt de 5 - 6 mii de lei.

„Asta este foarte puțin, mai ales dacă comparăm cu salariul pe care l-a luat ministra Educației anul trecut - 29 de mii de lei lunar. Deci, salariul ministrei Babuc a crescut de la 11 mii de lei în 2016 până la 29 de mii de lei în 2018. Are un salariu de vreo cinci ori mai mare decât un profesor universitar”, a comentat Maia Sandu.

Copreședinta blocului ACUM a menționat că a făcut o interpelare la Ministerul Finanțelor privind alocarea mijloacelor necesare pentru plata salariilor din învățământul superior și profesional.

„Avem o recomandare pentru Guvern, când spune că n-are bani, îi recomandăm să nu irosească banul public”, a mai spus Maia Sandu, referinfu-se la privatizarea pe bani mărunți a mai multor bunuri ale statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: