image
Sursa foto: metro.co.uk

Incendiile de pădure s-au dublat la nivel mondial în 20 de ani

Incendiile distrug în prezent în întreaga lume de două ori mai multe suprafețe împădurite decât la începutul secolului, în marea lor majoritate în zonele boreale, „probabil” din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de Le Figaro.

Comparativ cu 2001, incendiile de pădure fac ravagii pe o suprafață cu aproximativ 3 milioane de hectare mai mare în fiecare an, o suprafață cât Belgia, potrivit datelor din satelit compilate de Global Forest Watch (GFW), World Resources Institute (WRI) și Universitatea din Maryland.

70% din suprafețele devorate de foc în 20 de ani se află în pădurile boreale, care acoperă o mare parte din Rusia, Canada și Alaska și care se numără printre cele mai mari rezervoare de carbon de pe planetă. În Rusia, 53 de milioane de hectare au ars din 2001 până în prezent, o suprafață aproape egală cu cea a Franței. Potrivit studiului, incendiile sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din pierderea totală a pădurilor de la începutul secolului, restul fiind cauzate de despăduriri sau de alte cauze naturale (furtuni și inundații).

În total, pierderea de acoperire forestieră din cauza incendiilor crește cu aproximativ 4% pe an, adică 230.000 de hectare suplimentare. Iar aproximativ jumătate din această creștere se datorează incendiilor mai mari din pădurile boreale, „probabil ca urmare a temperaturilor mai ridicate din regiunile nordice”, notează cercetătorii.

Schimbările climatice sunt „probabil un factor major” în aceste creșteri, spun ei, valurile de căldură extreme, care usucă pădurile, fiind acum de cinci ori mai probabile decât în urmă cu un secol și jumătate. Distrugerea pădurilor de către aceste incendii, exacerbată de secetă și de temperaturile ridicate, duce la emisii masive de gaze cu efect de seră, ceea ce agravează și mai mult schimbările climatice printr-o „buclă de feedback incendiu-climat”, adaugă ei.

„În aceste regiuni boreale, CO2 se acumulează în sol de sute de ani și a fost protejat de un strat umed deasupra”, a declarat pentru AFP James McCarthy, analist la GFW. „Aceste incendii mai frecvente și mai severe ard stratul superior și eliberează CO2.” Această dinamică, avertizează studiul, ar putea duce în cele din urmă la pierderea statutului de absorbanți de carbon al pădurilor boreale, scrie G4Media.

Cercetătorii solicită guvernelor să îmbunătățească rezistența pădurilor prin stoparea defrișărilor și prin limitarea unor practici locale de gestionare a pădurilor, inclusiv a arderii controlate, care este foarte riscantă în perioadele de secetă. „Pădurile sunt una dintre cele mai bune apărări pe care le avem împotriva schimbărilor climatice”, a declarat James McCarthy.

Noutăţile partenerilor

comentarii: