image
Sursa foto: unian.net

Ministrul de Externe al Ucrainei: Instituțiile de stat de la Kiev nu sunt implicate în răpirea lui Ceaus

Premierul interimar Aureliu Ciocoiu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Oficialii au discutat despre cazul fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus, care a solicitat azil politic, iar zilele trecute a dispărut în circumstanțe deocamdată neelucidate.

Dmytro Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kyiv în conformitate cu prevederile convențiilor europene privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale.

Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Nicolae Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la momentul actual fostul judecător este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean.

La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost inițiată o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean.

De asemenea, cei doi omologi au efectuat un schimb de opinii privind situația din estul Ucrainei, fiind reiterată poziția Republicii Moldova de susținere fermă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internațional recunoscute.

Citeşte mai mult despre

comentarii: