image
Sursa foto: Gov.md

Lesnic a solicitat lista incidentelor constatate de OSCE în Zona de Securitate: Se cer investigate

Incidentele din Zona de Securitate înregistrate pe durata situației de urgență și problemele în domeniul securității au constituit azi subiectul unei discuții dintre Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.

Pe durata situației de urgență, Chișinăul a solicitat în repetate rânduri concursul Misiunii OSCE pentru a monitoriza Zona de Securitate și fixarea incidentelor, se spune într-un comunicat de presă emis de Biroul de Reintegrare..

În conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de Control și Misiunea OSCE în Republica Moldova, semnate în anul 2004, Chișinăul a solicitat nu doar fixarea încălcărilor, dar și investigarea lor pentru realizarea deplină a mandatului organizației.

În context, vicepremierul a solicitat printr-un demers oficial prezentarea listei incidentelor constatate de OSCE, în partea ce ține de instalarea posturilor ilegale stabilite unilateral de către partea transnistreană în perioada 16 martie - 19 mai 2020, datorită faptului că ieșirea în teren a observatorilor militari în vederea constatării încălcărilor a fost împiedicată pe durata stării de urgență.

Ca urmare, oficialii au efectuat o verificare a datelor obținute și Chișinăul insistă pe ridicarea posturilor ilegale instalate, care limitează libera circulație și au încălcat angajamentele asumate în cadrul CUC, cât și cele ce țin de asigurarea liniștii și ordinii de drept. Mecanismul de pacificare trebuie să fie funcțional, a menționat Cristina Lesnic.

Co-președintele delegației Republicii Moldova în CUC a exprimat îngrijorările sale cu privire la operativitatea reacției de documentare a încălcărilor, care este imperativ necesară în condițiile de urgență. „Nu putem admite subminarea capacităților observatorilor militari de a-și îndeplini rolul și misiunea sa” a menționat acesta..

În cadrul discuțiilor purtate, părțile au convenit ca rapoartele lunare și cele periodice ale OSCE, care reflectă constatările privind Zona de Securitate, să fie prezentate în adresa autorităților constituționale de la Chișinău.

Drept exemplu în acest sens a fost menționat cazul Talmaza, or delegația Republicii Moldova a respectat toate procedurile necesare de notificare a introducerii și ridicării carantinei în localitate.

Părțile au convenit să organizeze, periodic, reuniuni bilaterale pentru a examina evoluția situației din Zona de Securitate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: