image
Sursa foto: IPN

Osmochescu, despre deciziile CC: „Orice act este irevocabil, definitiv și nu poate fi supus nici oricărei căi de atac”

Judecătorul în demisie al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că conform Constituției și actelor regulare, Curtea Constituțională este unicul garant al supremației Constituției care asigură principiile separărilor puterilor în stat și care garantează responsabilitatea statului față de cetățeni și a cetățenilor față de stat.

Potrivit lui, atunci când se vorbește de actele CC trebuie să fie menționat că orice act al CC este irevocabil, definitiv și nu poate fi supus nici oricărei căi de atac. Orice aviz, hotărâre, act al CC se ia cu majoritate de voturi. Majoritatea de voturi într-o componență de 6 judecători este nu mai puțin de 4. În cazul actual, sunt 5 judecători și un post vacant. Ieri s-a votat cu majoritatea voturilor și a fost adoptat avizul privind existența circumstanțelor temeinice pentru dizolvarea Parlamentului.

În urma votului CC, a existat o opinie separate și una disidentă. Opinia disidentă este o normă sau o sub-instituție de drept, practic nouă în jurisprudența din Moldova și în practica jurisprudenței Curții Constituționale. Opinia separată și cea disidentă sunt totuși foarte aproape una de alta, dar nu este în esență și ca formă aceeași. Conform Legii cu privire la Curtea Constituțională, judecătorul Curții Constituționale nu se poate eschiva de la votare, trebuie să voteze fie pro, fie contra. Totodată, el nu se poate abține de la votare, dar are dreptul la o opinie separată. Opinia disidentă este ceva nou, e o formă de a te abține în a da o apreciere pro sau contra la actul examinat”, a precizat judecătorul în demisie al CC în cadrul unei dezbateri organizate de IPN.

Noutăţile partenerilor

comentarii: