image
Sursa foto: ukranews.com

Mitropolitul Onufrie al Kievului, subordonat Patriarhiei Ruse, i-a cerut lui Putin să înceteze războiul

Înaltpreasfințitul Onufrie, mitropolit al Kievului și al Ucrainei, care este și conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse în țara vecină, i-a cerut președintelui Putin să înceteze imediat războiul din Ucraina și a încurajat armata ucraineană să-și apere Patria. Adresarea ierarhului vine după declarația liderului de la Kremlin, care motiva invazia armatei sale în Ucraina inclusiv prin necesitatea apărării ortodocșilor ucraineni, subordonați Patriarhiei de la Moscova.

„A venit năpasta. Spre marele nostru regret, Rusia a declanșat acțiuni militare împotriva Ucrainei și, în acest moment fatidic, vă îndemn să nu intrați în panică, ci să dați dovadă de bărbăție și dragoste față de Patria voastră și unul față de altul. Mai întâi de toate, vă chem să vă rugați fierbinte și cu pocăință pentru Ucraina, pentru armata și poporul nostru, vă rog să uitați toate certurile și neînțelegerile între voi și să vă uniți în dragoste față de Dumnezeu și Patria noastră”, menționează mitropolitul Onufrie într-o adresare către poporul ucrainean.

În același timp, ierarhul a binecuvântat armata Urainei în misiunea sa de a-și apăra țara și poporul în fața invaziei rusești:

„În aceste vremuri tragice, ne exprimăm dragostea și sprijinul deosebit pentru ostașii noștri, care stau de gardă și ne păzesc, și ne apără pământul și poporul. Dumnezeu să-i binecuvinteze și să-i ocrotească!”

Deși reprezintă Biserica Ortodoxă Rusă în Ucraina, Mitropolitul Onufrie declară deschis să sprijină suveranitatea și integritatea acestei țări și îi atrage atenția lui Putin că atacul său asupra Ucrainei amintește de omorul săvârșit de Cain asupra fratelui său Abel.

„Susținând suveranitatea și integritatea Ucrainei, ne adresăm către Președintele Rusiei și îl rugăm să înceteze neîntârziat acest război fratricid. Poporul ucrainean și cel rus s-au botezat în aceeași cristelniță a Niprului și războiul dintre ei este o repetare a păcatului lui Cain, care l-a ucis pe fratele său drept din zavistie. Un asemenea război nu are îndreptățire nici în fața lui Dumnezeu, nici a oamenilor”, sibliniază ierarhul.

Î.P.S. Onufrie a fost numit Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Ucraina la 19 martie 2014. Anterior, în perioada 1990-2014, acesta a fost episcop și arhiepiscop de Cernăuți și Bucovina. Mitropolitul este născut în Cernăuți și cunoaște limba română.

Noutăţile partenerilor

comentarii: