image
Sursa foto: gov.md

Maia Sandu, la monumentul victimelor Holocaustului: „Răul cel mare începe de la cuvântul care naște și declanșează ura”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la mitingul de Comemorare a Victimelor Holocaustului. „Este o tragedie care nu face parte doar din istoria poporului evreu. Ea este și o parte a istoriei noastre, pe care nu o putem renega sau ascunde. Este parte a unui trecut în care oamenii acestui pământ au fost și martori, și chiar nefericiți protagoniști. Este istoria unor oameni simpli, reali, care au fost smulși din viețile lor pașnice și supuși unor încercări inumane”, a menționat șefa statului în discursul său.

Potrivit Președintei Maia Sandu, istoria Holocaustului ne învață că Răul cel mare nu începe de la glonț sau pumn. Răul cel mare începe de la cuvântul care naște și permite declanșarea urii, iar ura face posibilă apăsarea degetului pe trăgaci. Șefa statului afirmă că e cu atât mai important acum, în epoca războaielor hibride, a avalanșei de dezinformare, știri false și minciuni, să depistăm și să condamnăm tranșant orice discurs de ură, discriminare, violență sau șantaj asupra oamenilor, indiferent de etnie, origine, religie sau viziuni politice.

„Pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete vreodată, trebuie nu doar să păstrăm memoria, dar și să acționăm, hotărât și fără teamă, în fața manifestărilor extremiste. Și mai este nevoie de articularea unor politici ale Memoriei în care asumarea trecutului, cu toate nenorocirile sale, să fie un act de curaj, menit să ne transforme într-o societate mai matură și mai empatică. Nu putem schimba trecutul, dar putem să ne asigurăm că generațiile viitoare nu se vor confrunta, și ele, cu astfel de urgii”, subliniază Președinta Maia Sandu, îndemnând să construim relații de prietenie, toleranță și acceptare interetnică, relații bazate pe încredere și respect reciproc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: