image
Sursa foto: jurnal.md

Pe 8 martie, mai multe ONG-uri vor cere respectarea drepturilor femeilor printr-un Marș al Solidarității

Duminică, 8 martie în Chișinău va avea loc cea de-a 6-a ediție a marșului Solidarității, organizat de mai multe ONG-uri din Republica Moldova care luptă pentru drepturile femeilor. În acest an, marșul este dedicat ratificării Convenției de la Istanbul, cu genericul: „La început a fost violența/ Violența împotriva noastră/ Opriți violența /Porniți Convenția!”.

Violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din Republica Moldova, susțin organizatorii evenimentului. Vineri în plenul parlamentului, vice-speakerul legislativului, deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, și-a îndemnat colegii să participe la marșul solidarității, în susținerea ratificării Convenției de la Istanbul.

„Florile sunt bune, dar îi chem pe toți să luptăm împreună pentru drepturile femeilor”, a declarat Popșoi în cadrul ședinței în plen a parlamentului. Acesta s-a referit la lalelele care au fost dăruite deputatelor.

Convenția de la Istanbul este primul document juridic ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și fetelor, violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de crime.

„8 martie este ziua drepturilor femeilor, egale cu cele a bărbaților”

Alina Andronache, membra Platformei pentru Egalitate de gen, susține că este nevoie de Ratificarea Convenției de la Istambul pentru pentru a proteja fetele și femeile, pentru a încuraja ca acestea să raporteze cazuri de violență.

„Acest document este cel mai amplu document juridic care ridică violența împotriva femeilor și violența domestică la rangul de încălcare a drepturilor omului și instituie mecanisme puternice pentru a combate aceste fenomen”, menționează Andronache.

„Amintim că 8 martie este ziua drepturilor femeilor, egale cu cele a bărbaților, reprezentanții autorităților nu ar trebui să dea flori, declame poezii și elogii despre frumusețea femeilor, dar mai curând să recunoască competențe egale cu cele ale bărbaților. De exemplu, să acorde premii și aprecieri atât femeilor, cât și bărbaților”, a declarat pentru jurnal.md Olga Bîtca membră a Boardului Platformei Egalității de Gen.

Marșul Solidarității de pe 8 martie este evenimentul-cheie al unui șir de evenimente organizate în această săptămână sub egida „Festivalul Feminist”. Festivalul își propune să creeze un spațiu sigur, pentru ca femeile să vorbească despre problemele cu care se confruntă, despre nedreptățile la care sunt supuse, și un spațiu în care să ne imaginăm împreună cum putem contribui la crearea unei societăți mai echitabile și mai juste din punct de vedere social, economic și politic.

Marșul va începe la ora 13:00 din scuarul magazinului Unic Centru Comercial, punctul final va fi până Parcul Dendrarium.

Noutăţile partenerilor

comentarii: