image
Sursa foto: jurnal.md

Șeful CNAM, despre polița de 12.636 de lei: E pentru cei care o cumpără doar când au nevoie de o intervenție costisitoare

Compania Națională de Asigurări în Medicină a venit, astăzi, cu precizări privind prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul viitor care se va scumpi până la 12 636 de lei pentru persoanele care se asigură în mod individual, dacă nu o achită până la 31 martie 2023.

În conformitate cu legislația, cuantumul primei de asigurare în sumă fixă ar trebui să constituie 12.636 de lei - adică 11 700 de lei cât este salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul 2023, x12 luni, x9%.

„Așa ar trebui să fie mărimea poliței, dacă nu ar fi facilitățile de care vor beneficia mai multe categorii de persoane care vor achita prima de asigurare în termenul stabilit de lege, până pe 31 martie 2023, și 1014 lei - 4.056 de lei. Ținând cont că anii 2022, 2023 care au lovit asupra buzunarului populației, sunt ani destui de dificili, am propus să păstrăm aceste facilități”, a precizat Ion Dodon.

Șeful CNAM a precizat că, prin anunțarea acestei sumei, se urmărește evaziunea de la plata primei de asigurare medicale.

„Persoanele care nu vor respecta acest termen, având venituri, și vor achita prima de asigurare doar după ce vor avea nevoie de o intervenție medicală costisitoare, de exemplu, care poate să coste sute de mii de lei, vor achita prima fixă în mărime integrală. Prin declararea valorii corecte a primei de asigurare nu pretindem să obținem anumite venituri suplimentare majore, dar pretindem să combatem fenomenul evaziunii de la plata primei de asigurare”, a adăugat Ion Dodon.

Consiliul de Administrație al CNAM anunță că a fost examinat și aprobat proiectul Legii fondurilor AOAM pentru anul 2023. Conform proiectului prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense care se reține de la persoanele angajate, nu se modifică și va fi păstrată la nivel de 9%.

Copiii de până la 18 ani, elevii, studenții, pensionarii, persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii, gravidele, parturientele și lăuzele, șomerii înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate severă, părinții, inclusiv cei adoptivi, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social, beneficiarii de protecție internațională incluși într-un program de integrare, în perioada desfășurării acestuia, donatorii de organe în viață, veteranii de război, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, pensionarii care au atins vârsta standard de pensionare conform legislației naționale, dar beneficiază de pensie din partea altui stat, dacă nu sunt angajați în câmpul muncii, nu vor achita primă de asigurare obligatorie de asistență medicală în anul 2023, fiind asigurați de Guvern. Guvernul va transfera din bugetul de stat în fondurile AOAM pentru asigurarea acestor persoane suma de peste 6 miliarde 847 milioane 595 mii de lei .

Persoanele obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primei de asigurare în sumă fixă, ca și în anul 2022 vor fi obligați să achite prima de asigurare până la data de 31 martie 2022. În acest caz, mărimea primei în sumă fixă va rămâne neschimbată și va fi exact ca în anul 2022, și anume:

- Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor achita 1014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală;

- Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 de lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală;

- Pentru fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern etc., este stabilită prima de asigurare în mărime de 2028 de lei;

- Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

Conform estimărilor CNAM, 97,2% din numărul total al persoanelor obligate să achite primă în sumă fixă își respectă obligația și au achitat prima în termenul legal de până la 31.03.2022. Ei vor achita astfel prima cu facilități, cuantumul acesteia rămânând neschimbat și variind de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Noutăţile partenerilor

comentarii: