Potrivit instituției, în cadrul investigației s-a constatat că în perioada aprilie - mai 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

„Urmare a acțiunilor ANSA a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei”, se arată în comunicat.

Totodată, Consiliul Concurenței remarcă faptul că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către consumatorul final „creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață”.

În consecință, printr-o decizie a Consiliul Concurenței a fost constatată încălcarea Legii concurenței de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor „prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare și stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor care nu sunt prevăzute de lege”.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a comentat deocamdată acuzațiile Consiliului Concurenței.

Amintim că, în mai, ANSA a emis un comunicat de presă prin care anunța că prețul cartofilor a crescut considerabil în Republica Moldova din cauza micșorării suprafețelor însămânțate, cu circa două mii de hectare în ultimii trei ani, producția fiind în scădere de la 214 mii la 175 de mii de tone. Totodată, instituția anunțat că recent au fost returnate 19 loturi de cartofi din Belarus pe motiv că legumele erau infestate cu putregai brun.