image
Sursa foto: Jurnal.md

Lupta pentru laurii eliberării celor doi piloți moldoveni: Autoritățile nu-și dau rând să-i aducă acasă; Ce spune MAEIE

Cei doi piloți moldoveni, răpiți în Afganistan acum trei ani, au devenit subiect de dispută dintre Președinție și Guvernul de la Chișinău. Delegația detașată de către executiv ieri, la Moscova, anunță că nu a obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați.

Ministerul de Externe a emis un comunicat de presă în care anunță că singurele detalii obținute în discuțiile avute cu câțiva oficiali de la Moscova sunt că cei doi cetățenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, dar în cea a unei organizații non-guvernamentale.

„Pentru moment, oficialii moldoveni continuă să depună eforturi pentru a se întâlni cu cetățenii eliberați din prizonierat și a demara procedurile necesare aducerii de urgenta a acestora în Republica Moldova. În aceste sens s-a luat legătura cu organizația indicata de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri”, se spune în comunicat.

Mai mult, instituția precizează că au fost făcute toate pregătirile logistice pentru ca aceștia să poată fi aduși acasă în orice moment.

Între timp, Președinția a emis un comunicat de presă în care califică drept „bolnăvicioasă” reacția speakerului Andrian Candu vizavi de subiectul eliberării celor doi piloți.

„Ce creează impresia că eliberarea ostaticilor moldoveni a trezit gelozie, supărare și indignare, nu fericire printre unii reprezentanți ai statului și ai guvernării”, se arată în comunicat.

„De asemenea, suntem surprinși de abordarea absolut nejustificată și politizată a organelor de anchetă, care au anunțat că vor investiga implicarea în salvarea celor doi piloți moldoveni”, se mai spune în declarație.

Cei doi piloţi moldoveni, care erau ţinuţi prizonieri în Afganistan din 2015, au fost eliberaţi şi se află într-un spital din Moscova. Anunțul a fost făcut ieri dimineață de către șeful statului. După această declarație a lui Igor Dodon, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că este vorba despre o mişcare electorală. Asta în timp ce fostul primar de Bălţi Renato Usatâi declara încă din luna aprilie a anului trecut că piloţii moldoveni vor fi aduşi acasă doar înaintea alegerilor parlamentare.

Cei doi piloți moldoveni au fost luați ostatici de către talibani în noiembrie 2015, după ce elicopterul companiei aeriene la care lucrau a fost capturat în Afganistan. La bord se aflau trei moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați prizonieri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: