„Majorarea prețurilor la carburanți va duce la scumpiri în lanț, inclusiv la serviciile de transport, iar agricultorii vor fi cel mai afectați, fiind în perioada lucrărilor agricole. A apărut și un îndemn la organizarea unei acțiuni de protest”, a menționat liberala Alina Zotea care a propus audierea conducerii ANRE, după ce instituția a stabilit marți prețuri-plafon record pentru carburanți.

Propunerea a provocat un adevărat duel de replici între liderul comuniștilor și cel al liberalilor.

„Lui Ghimpu să-i mulțumiți. El când a fost 12 ore președinte a emis o decizie ca să fie scos pragul de import al automobilelor conform vârstei. Ați făcut din Moldova un „metalalon”. Iată de ce se majorează prețul”, a spus Vladimir Voronin.

„Ne-am convins că timp de 8 ani ați fost un președinte care habar nu are ce e lege și ce decret. Ceea ce vorbiți se decide prin lege de Parlament, nu de președinte prin decret. Vă referiți la niște aiureli pe care le-ați visat. Nu ați dormit? Tovarășe Voronin, jalko prosto”, a fost replica lui Ghimpu.

„Am pregătit o propunere similară, dar nu doar cu audierea ANRE, dar și a ministrului Economiei, ținând cont de influența negativă a prețurilor la carburanți lasupra tuturor prețurilor”, a spus socialistul Vladimir Golovatiuc.

„Comunicarea pe subiectul scumpirii carburnților a fost una prea sumară. Au apărut comparații, de ce nu se scumpește și în alte state. Considerăm că nu e nicio problemă cu audierile din Parlament, iar dacă tendințele sunt de scumpire, trebuie să vedem cum intervenim ca să ajutăm, în special, agricultorii”, a adăugat și vicepreședintele fracțiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Argumentele opoziției nu a convins majoritatea parlamentară, care a respins propunerea privind audierea conducerii ANRE.

Precizăm că de ieri, un litru de benzină cu cifra octanică 95 poate fi vândut cu 19 lei şi 79 de bani, cu 64 de bani mai mult, iar motorina s-a scumpit cu 66 de bani, până la 17 lei și 75 de bani pentru un litru. Este vorba despre cele mai mari prețuri plafon, stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în ultimii doi ani.

Benzina si motorina s-au scumpit și acum doua săptămâni, iar de la începutul anului, prețurile au crescut de mai multe ori.