image
Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

Primăria Chișinău pierde anual peste 100 de milioane de lei din cauza gestionării ineficiente a proprietăților municipale

„Unele edificii municipale sunt lăsate de izbeliște cu bună știință. Un exemplu este edificiul primăriei”

Anual primăria Chișinău pierde peste 100 de milioane de lei din cauza gestionării ineficiente a proprietăților municipale, susțin mai mulți consilieri ai fracțiunii PAS din CMC, potrivit cărora modul în care a fost gestionat patrimoniul municipal a fost unul prost, motiv din care bugetul prierde anual sute de milioane de lei.

Primărial municipiului Chișinău este fondator la peste 50 de întreprinderi și zece societăți pe acțiuni. Cifra de afaceri a întreprinderilor municipale anuală este de peste 1, 3 miliarde de lei însă în același timp rezultatul net economic ale acestora este de minus 21 de milioane de lei. În loc aceasta să aducă un profit, ele sunt subvenționate de bugetul municipal. Acest lucru se întâmplă din lipsa totală a unui mecanism de coordonare, monitoriazare sau de administrare corporativă a patrimoniului economic. Selectarea administratorilor cum a fost așa și rămâne una bazată nu pe criterii profesionalism ci pe criterii de loialitate politică. Aceștia lucrează în interesul unor grupări nu a municipiului. Mai în glumă mai în serios unii administratorii nici nu cunosc cuvântul rentabilitate”, menționează Roman Cojocari, consilier municipal PAS.

Consilierii PAS susțin că o eficientizare de minum 5% a activităților întreprinderilor municipale are aduce bugetului o supra încasare de minimul 50 milioane de lei anual. PAS a propus un proiect în acest sens dar nu a fost susținut de către consiliul municipal.

Cât ține de patrimoniul imobiliar al primăriei, consilierii menționează că este un haos total.

O analiză elimentară arată că bunurile imobile nu sunt iventariate corect, nu sunt înregistrate corespunzător și nu sunt gestionate ca să aducă profit. Unele edificii municipale sunt lăsate de izbeliște cu bună știință. Un exemplu este edificiul primăriei. Anual fiind înregistrate pierderi de cel puțin 25 milioane de lei doar din cauza administrării frauduloase sau ineficiente”, punctează Cojocari.

PAS insistă pentru îmbunătățirea lucrurilor în acest domeniu iar în următoarea ședință a consiliului municipal va veni cu mai multe proiecte de decizii pentru îmbunătățirea managementului municipal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: