image
Sursa foto: cnbc.com

Cotațiile petrolului, la cel mai mare nivel din ultimii patru ani

Prețurile petrolului WTI au depășit luni nivelul de 70 de dolari pe baril pentru prima oară din noiembrie 2014, iar cotația țițeiului Brent a atins noi maxime, datorită agravării crizei economice din Venezuela, care amplifică riscul ca livrările de petrol ale acestui stat să scadă în continuare, și a posibilității ca SUA să reintroducă sancțiunile împotriva Iranului, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat în această dimineață cu 1%, la 75,59 dolari pe baril, după ce au atins un maxim al ședinței de ranzacționare de 75,89 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din noiembrie 2014, scrie News.ro.

În cazul petrolului american WTI, contractele futures au avansat cu 62 de cenți, respectiv cu 0,9%, la 70,34 dolari pe baril, fiind pentru prima oară din noiembrie 2014 când cotația a depășit 70 de dolari pe baril. Între timp, contractele futures pentru petrol de la bursa din Shanghai, lansate în luna martie, au depășit un record pentru prețul convertit în dolari, de 71,32 dolari pe baril, și au atins luni 72,54 dolari pe baril.

Analiștii au avertizat că agravarea crizei economice în Venezuela, care este un exportator important de petrol, riscă să îi afecteze și mai mult producția și exporturile. Producția de petrol a Venezuelei s-a redus la jumătate de la începutul anilor 2000, la numai 1,5 milioane de barili pe zi, în lipsa investițiilor necesare menținerii activității industriei petroliere.

Atenția investitorilor și analiștilor va fi îndreptată însă în această săptămână către petrol și acordul nuclear al Iranului. Majoritatea investitorilor se așteaptă ca președintele american Donald Trump să retragă acordul cu Iranul prin care au fost ridicate sancțiunile împotriva autorităților de la Teheran, a spus Greg McKenna, analist șef la compania de brokeraj AxiTrader.

Iranul a redevenit un exportator important de petrol în 2016, după ce sancțiunile internaționale împotriva sa au fost ridicate în schimbul limitării programului nuclear. Președintele Trump și-a exprimat însă neîncrederea în sinceritatea Iranului și a avertizat că nu va prelungi acordul de ridicate a sancțiunilor, care expiră pe 12 mai.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: