image
Sursa foto: socialisti.md

Președintele raionului Ștefan Vodă a favorizat o firmă în care este acționar; Riscă să fie demis din funcție

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele președintelui raionului Ștefan Vodă pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Până a deveni președinte de raion, Vasile Maxim a fost director al unei societăți pe acțiuni cu activitate în domeniul transportului rutier de călători, cu un capital social de peste 776 mii lei și 25 de rute regulate. În octombrie 2019, în calitate de director al firmei de transport, acesta depune o cerere către fostul președinte al raionului Ștefan Vodă în care solicită amânarea unui concurs, anunțat pentru atribuirea dreptului de deservire a două rute regulate raionale pe direcția Palanca – Ștefan Vodă și Copceac-Ștefan Vodă.

Ulterior, peste o lună, subiectul este ales președinte de raion și renunță la calitatea de director al firmei de transport, dar își menține cele 5038 de acțiuni în cadrul firmei. Astfel, acesta abrogă o dispoziție a fostului președinte de raion prin care era anunțat concursul pentru deservirea celor două rute. Prin urmare, ceilalți concurenți transportatori sunt eliminați din concurs și generează noi posibilități favorabile fostei sale firmei de transport în eventualitatea organizării a altor concursuri pe viitor, se arată în comunicat.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a mai stabilit, că în august 2020, subiectul emite o dispoziție pe care o semnează vicepreședintele raionului prin care se acceptă atribuirea spre deservire a două rute pe direcția Copceac-Ștefan Vodă aceleași firmei de transport în care președintele raionului are interese economice.

Conform actului de constatare, inspectorul de integritate a decis că președintele raionului Ștefan Vodă a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin acțiunile sale întreprinse, manifestat prin faptul că - nu a informat în scris ANI despre conflictul de interes real cu firma transport, nu a soluționat conflictul de interese, a emis și semnat acte, inclusiv prin intermediul unei persoane terțe în favoarea firmei de transport cu care avea interese personale.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv actualul președinte al raionului Ștefan Vodă riscă să fie demis din funcție și să nu mai dețină dreptul de a avea vreo funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani. Acesta va fi înscris și în Registrul Interdicțiilor. Actul de constatare poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: