image
Sursa foto: deviantart.com

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi reabilitată în cadrul unui program operațional comun România - Republica Moldova

Bojdeuca lui Ion Creangă, situată în zona Ţicău din municipiul Iaşi, va fi reabilitată, contractul de achiziţie publică a lucrărilor, în valoare de 2,67 milioane de lei, fiind semnat de conducerea Consiliului Judeţean Iaşi.

Restaurarea Bojdeucii din Ţicău face parte din proiectul "Călător pe Meridiane Culturale", implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, alături de Consiliul Raional Făleşti şi Primăria Oraşului Făleşti, ca parteneri.

Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova - proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 - Pentru promovarea culturii locale şi protejarea patrimoniului istoric.

„Salvăm un simbol al Iaşiului cultural pentru a putea să îl transmitem şi generaţiilor viitoare. Bojdeuca este cel mai vizitat muzeu din Iaşi. În 2019, înainte de pandemie, au fost peste 50.000 de vizitatori. O parte dintre cei care îi calcă pragul vin de dincolo de Prut, pentru că aici descoperă o parte a moştenirii de suflet care ne leagă. Cu atât mai mare este satisfacţia că putem să o reabilităm printr-un proiect transfrontalier de care vor beneficia şi două obiective din oraşul Făleşti. Este vorba despre restaurarea drumului istoric de acces din pavaj de granit Ştefan cel Mar” şi de reabilitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie Lazăr Dubinovschi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Durata contractului este de 18 luni de la data de începere a lucrărilor. Acestea presupun atât restaurarea bojdeucii, cât şi reabilitarea şi modernizarea clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului şi accesului pietonal, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat.

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă situată în zona Ţicău a municipiului Iaşi, în care a locuit scriitorul între anii anii 1872 şi 1889. Casa a devenit muzeu memorial în 1918 şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: