image
Sursa foto: multimedia.parlament.md

„Crimă de proporții împotriva cetățenilor RM”; În 10 ani, statul a încasat ZERO lei din exploatarea petrolului și a gazului

Timp de zece ani, statul a încasat redevență zero de pe urma contractului de concesionare a dreptului de extragere a petrolului și a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Informațiile au ieșit la iveală, astăzi, în cadrul audierilor organizate de Comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile.

În 1995, prin hotărârea de guvern cu privire la Acordul de concesiune între Guvernul Republicii Moldova și Compania de explorare a resurselor „Redeco” LTD din SUA a fost aprobată concesionarea acesteia în scopul exploatării resurselor de petrol și gaze de pe teritoriul țării.

Ulterior, în 2007 printr-o altă hotărâre de guvern s-a acceptat cesiunea tuturor drepturilor și obligațiilor către compania „Valiexchimp” SRL. Acordul respectiv a expirat în 2017.

„Contractul prevede ca concesionarul să achite statului o plată de arendă pentru petrolul și gazele extrase în mărime de 20 la sută din valoarea zăcămintelor extrase sau așa numita redevență. Ce a fost până la 2010 noi încă nu ne-am lămurit. Dar cum credeți cât a fost achitat în perioada 2010-2019 ? ZERO. De ce? Răspunsul este mai ridicol decât cel al lui Dodon. Comisia guvernamentală și compania respectivă timp de zece ani nu au putut identifica modalitatea achitării redevenței. Deci, asta este formula crimei economice în proporții deosebit de mari împotriva cetățenilor RM, comisă de așa-zișii demnitari de stat”, a comentat deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului, în perioada 2010-2019, compania a extras aproape 85 de mii de tone de petrol și circa 0,87 milioane metri cubi de gaze.

„Un calcul preventiv denotă că doar la extragerea petrolului statul a pierdut un venit de peste 8 mln dolari. Plus la toate, în perioada respectivă compania nu a plătit taxa pentru resurse naturale. Din 2018 întreprinderea Valiexchimp a intrat în procesul de insolvabilitate. În creanțele creditorului față de stat nu au fost incluse nici redevența și nici taxa pe resurse, neachitate până în prezent. Însă, compania continuă să extragă petrol și gaze naturale, chiar dacă contractele de concesiune sunt expirate”, a menționat Alexandru Slusari.

Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile a fost constituită în noiembrie 2020 și are ca scop evaluarea modului de exploatare a zăcămintelor minerale utile – hidrocarburi, calcar, nisip.

Noutăţile partenerilor

comentarii: