image
Sursa foto: politico.com

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Nu este cazul încă să vorbim despre o normalizare a relaţiilor dintre SUA şi Rusia

Deocamdată nu există temei pentru a vorbi despre normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Xinhua şi RIA Novosti.

"Nu aş manifesta un optimism excesiv în această privinţă. Da, interacţionăm în situaţii extreme. Da, conlucrăm când este reciproc avantajos", a spus Peskov într-un interviu acordat săptămânalului Argumentî i Faktî (AiF), comentând recenta interacţiune între Rusia şi SUA în abordarea preţurilor scăzute la petrol şi combaterea COVID-19.

Cooperarea între cele două ţări nu trebuie întreruptă în astfel de situaţii, a subliniat el, menţionând că Rusia şi SUA cooperează în sectorul spaţial, iar armatele lor menţin un dialog pentru a evita confruntări nedorite în cadrul operaţiunilor desfăşurate în aceleaşi regiuni ale lumii, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat că, totuşi, alături de aprecierile pozitive ale preşedintelui american Donald Trump, nu trebuie uitată afirmaţia acestuia că "este preşedintele care a adoptat cea mai dură poziţie împotriva Rusiei".

"De aceea, nu este cazul deocamdată să vorbim despre o normalizare a relaţiilor bilaterale", a concluzionat Peskov în interviul pentru AiF.

Într-un alt interviu, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat că declaraţia comună a preşedinţilor rus Vladimir Putin şi american Donald Trump cu ocazia celebrării a 75 de ani de la întâlnirea militarilor sovietici şi americani pe Elba în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este "un semnal că ţările pot acţiona unitar pentru obiective comune", notează RIA Novosti.

În opinia sa, declaraţia comună a celor doi preşedinţi inspiră optimism. În ea se subliniază că "la acel moment, URSS şi SUA au putut să se ridice deasupra dezacordurilor, deasupra contradicţiilor şi să-şi unească forţele pentru o bătălie decisivă cu inamicul comun", a spus Lavrov.

"Sper că actuala criză, generată de COVID-19, îi va impulsiona pe toţi actorii mondiali, în primul rând marile puteri, să lase la o parte dezacordurile conjuncturale şi să se angajeze într-o activitate comună, într-o muncă profesionistă pentru asigurarea unui viitor paşnic şi prosper pentru toate popoarele", a menţionat şeful diplomaţiei ruse.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: