image
Sursa foto: AP

Parlamentul European a aprobat ajutorul de 100 de mil. de euro pentru RM; „Semnal clar că UE e alături în vremuri dificile”

Parlamentul European a aprobat asistența de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pachet financiar destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus. „Este un semnal important prin care UE transmite statelor partenere că le este alături în această perioadă extrem de dificilă”, a comentat europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu.

Prima tranșă din ajutorul de 100 de milioane de euro va fi transferată în cursul lunii mai.

„Am votat în favoarea propunerii Comisiei și Consiliului European de a acorda asistență financiară statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate. Din acest pachet financiar de 3 miliarde euro destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, Republica Moldova primește 100 milioane euro. Parlamentul European adoptă în regim de urgență această propunere astfel încât prima tranșă a fondurilor va fi transferată chiar în cursul lunii mai”, a declarat Marian-Jean Marinescu.

Europarlamentarul a precizat că, pentru România, Republica Moldova rămâne o prioritate, iar sprijinul oferit poate ajuta RM atât în lupta cu efectele coronavirus, cât și în efortul de a contracara manipularea opiniei publice venite dinspre Rusia.

„În acest război informațional, contează fiecare gest prin care putem demonstra, cu fapte că Uniunea Europeană este un partener de încredere al Republicii Moldova”, a mai spus deputatul UE.

Amintim că Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova un ajutor de 100 de milioane de euro în cadrul unei noi inițiative pentru reducerea impactului economic al crizei de coronavirus în țări candidate la aderare și țări cuprinse în programe de vecinătate pentru estul Europei, Nordul Africii și Orientul Apropiat.

Asistența macrofinanciară pentru cele 10 țări totalizează 3 miliarde de euro și vine în plus celei anunțate la 8 aprilie în inițiativa „Team Europe”, care însuma 15,6 miliarde de euro.

Republica Moldova beneficiază de asistență din ambele pachete în calitate de membră a programului Parteneriatul Estic, în care este cuprinsă împreună cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: