image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO: Peste 140 de persoane, care urmau să locuiască în blocuri moderne din Chișinău, au fost amăgite de firma imobiliară

Au investit zeci de mii de euro în locuințele la care visau o viață întreagă, dar au rămas și fără bani, și fără apartamente. Au pățit-o peste 140 de persoane ce urmau să locuiască în blocuri moderne din centrul Chișinăului. Compania care le-a luat banii a falimentat, iar proprietarii ar fi fugit din Republica Moldova. Deja de opt ani oamenii își caută dreptatea prin instanțe.

Una din persoanele care a avut de suferit în urma acestei scheme povestește că a investit banii proprii în construcția unui bloc încă în 2014. Atunci, oamenii erau anunțați că, în cel mult doi ani, vor putea trece cu traiul în apartamentele lor noi.

În 2016, compania de construcții care ridica cele trei blocuri a intrat în insolvabilitate și nici administratorii, nici fondatorii firmei nu au mai fost de găsit. Așa că oamenii au adunat bani pentru a-și finaliza casele, au elaborat un plan de restructurare și au mers în instanță pentru a cere să poată duce legal construcția la bun sfârșit. Le mai rămânea să investească doar în rețelele inginerești din interior.

Oamenii spun că nu înțeleg de ce instanța tergiversează procesul și nu le aprobă planul de restructurare. Aceștia au vrut să ceară socoteală judecătorilor, dar angajații Judecătoriei le-au închis ușa.

În 2016, Procuratura și CNA anunțau despre reținerea a patru persoane, fondatori și administratori ai companiei care urma să construiască blocurile. Aceștia erau învinuiți de comiterea, prin abuz, a mai multor abateri de la construcție, ceea ce ar fi prejudiciat investitorii în proporții deosebit de mari. Mai exact, ar fi ridicat etaje în plus la blocurile respective, fără a avea acte permisive. Atunci procurorii anunțau că 71 de investitori au fost prejudiciați cu peste 100 de milioane de lei, iar bănuiții riscau până la șase ani de închisoare.

Acum, firma care se ocupa de realizarea proiectului imobiliar este în procedură de insolvabilitate, deoarece nu poate face față pretențiilor creditorilor și investitorilor. Am încercat să discutăm cu fondatorii companiei, dar aceștia sunt de negăsit. Potrivit investitorilor, aceștia nu se află în țară de mai mulți ani. Nu ne-a răspuns la telefon nici judecătorul care instrumentează dosarul și nici administratorul de insolvabilitate numit de instanța de judecată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: