În cadrul dezbaterilor în Parlament, şeful CSM a fost luat la rost pentru faptul că instituţia pe care o conduce nu întreprinde nimic în legătură cu faptul că mai multe dosare sunt tergiversate internţionat, iar „termenul rezonabil” stipulat în legislaţie este ignorat.

„Ce a întreprins preşedintele CSM în vederea ameliorării acestei situaţii? Acum sunteţi propus î calitate de judecători la CSJ care este autoritatea supremă, dar cu o atare situaţie eu am rezerve”, a menţionat deputatul PLDM, Iurie Ţap.

„Procurorul a făcut trimitere, dar nu a precizat motivele. Judecătorul are un rol pasiv în administrarea probelor. Nu s-a determinat care e vinovat. Inspecţia judiciară investighează această situaţia, iar la sfârşit de an vom avea un raport.  Cine se face vinovat va răspunde pentru tergiversare, dar CSM nu poate interveni la propunerea unor soluţii”, a fost explicaţia lui Micu.

Anterior, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a menţionat că numirea lui Micu judecător şi la CSJ ar putea avea în spate un scenariu de rocadă între şefii CSJ şi CSM.

Victor Micu a exercitat anterior funcţia de preşedinte al fostei Judecătorii a sectorului Râşcani al capitalei. În cazul în care Micu va pleca înainte să îi expire mandatul, în Consiliul Superior al Magistraturii ar putea accede membrul supleant, controversatul judecător CSJ Ion Druţă, implicat în mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat.

Menţionăm că şi fostul preşedinte al CSM Nichifor Corochii, pe durata mandatului său în Consiliu, a depus dosarul pentru a fi evaluat în vederea avansării. Corochii şi-a încheiat însă mandatul în CSM, iar apoi a acces în funcţia de judecător al Curţii de Apel Chişinău. Anul trecut, Nichifor Corochii a demisionat.