Pe 14 septembrie, avocatul Igor Popa a cerut repetat CSJ casarea hotărârilor instanţelor naţionale, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care Vladimir Filat să fie achitat şi eliberat din detenţie. În solicitare, Igor Popa a invocat lipsa publicităţii şedinţelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătoreşti etc.

CSJ a decis însă astăzi „inadmisibilitatea recursurilor în anulare declarate, ca fiind vădit neîntemeiate”.  Pronunţarea integrală a deciziei CSJ va avea loc la 28 decembrie.

Vladimir Filat a fost condamnat la nouă ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Shor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vladimir Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vladimir Filat pledează nevinovat.

Curtea Supremă de Justiţie a respins în februarie anul curent recursul înaintat de avocatul lui Vladimir Filat. CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curţii de Apel Chişinău prin care a fost menţinută sentinţa de 9 ani de închisoare pentru Vladimir Filat pronunţată de către Judecătoria Buiucani.

În august curent, Vladimir Filat a depus o cerere la CEDO în care a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.