Mai mulţi jurnalişti, avocaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile îşi exprimă astfel dezacordul cu această iniţiativă care afectează grav transparenţa sistemului judecătoresc şi limitează accesul la informaţii de interes public.

Astfel, jurnaliştii cer amânarea adoptării Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti propus de secretariatul CSM şi revenirea la procesul de elaborare a  Regulamentului in cadrul grupului de lucru.

„Aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigaţie şi va face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătoreşti în cauzele de rezonanţă şi a informaţiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta vă reduce şi mai mult încrederea în justiţie. Promovarea şi eventuala votare a acestui Regulament are loc contrar angajamentelor asumate în luna august 2017 de către conducerea CSM, care s-a angajat să revizuiască prevederile problematice ale regulamentului cu implicarea reprezentanţilor societăţii civile şi a jurnaliştilor”, se spune într-un apel lansat ieri de jurnalişti.

Anterior, mai multe organizaţii ale societăţii civile au expediat anterior în adresa CSM mai multe recomandări pentru îmbunătăţirea Regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătoreşti pe portalul unic al instanţelor. Niciuna din acele recomandări nu au fost acceptate în proiectul propus pentru votare.