Judecătoria Buiucani urmează astăzi să se pronunţe asupra demersului procurorilor privind prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare pe numele lui Platon.
 
Potrivit Procuraturii Generale, Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a prejudiciat Banca de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Procurorii mai spun că banii obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Anterior, Platon a respins acuzaţiile şi a declarat că dosarul penal a fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc pentru devierea atenţiei publice de la adevăratul beneficiar al „jafului secolului”. Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile.

Amintim că Ilia Novikov, avocatul care a apărat-o pe Nadejda Savcenko în dosarul fabricat de Moscova, a declarat că extrădarea se va realiza în condiţiile în care autorităţile de la Kiev nu-l vor recunoaşte pe Platon ca cetăţean al Ucrainei.

Publicaţia europeană EUreporter scrie că recentul arest şi proces de extrădare a cetăţeanului ucrainean Veaceslav Kobalev (Platon) este deja catalogat drept o nouă formă de asasinat politic împotriva concurenţilor internaţionali incomozi. Omul de afaceri este martor-cheie în furtul de miliarde de dolari din bugetul Republicii Moldova, scandal care a devenit cunoscut la nivel internaţional, comentează publicaţia.

Experţii moldoveni afirmă că arestarea lui Veaceslav Platon este strâns legată de un război informaţional între două grupuri de interese, iar ţara asistă la un război pentru putere dintre două grupuri de presiune.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.