La funcţia de magistrat al Curţii Supreme de Justiţie au pretins şase persoane. Pe durata dezbaterilor, judecătorilor li s-au pus întrebări legate de activitatea lor. De exemplu, procurorul general, membru din oficiu al CSM, s-a arătat nemulţumit de faptul că Viorica Puica, magistrat al Judecătoriei sectorului Botanica, are o atitudinea critică faţă de neregulile din sistem.

Nu a scăpat de întrebări nici magistratul Judecătoriei sectorului Centru, Mariana Pitic, favorita CSM-ului în cursa pentru fotoliul de la CSJ. Spre deosebire de ceilalţi contracandidaţi, unii dintre care au şi peste 20 de ani de experienţă, Mariana Pitic este un magistrat care se află în sistem de 12 ani, dar care în ultimii trei ani nu şi-a exercitat funcţia întrucât a avut activităţi didactice şi administrative, fiind detaşată la Institutul Naţional al Justiţiei. În septembrie 2015 i-a expirat termenul de detaşare, însă de atunci şi până în prezent, pe durata a patru luni, Mariana Pitic nu a revenit la activitatea de judecător întrucât a solicitat concediu din cont propriu. Întrebată dacă a fost vreodată atrasă la răspundere disciplinară, judecătoarea a sugerat că nu, însă, unii colegi i-au împrospătat memoria.

Judecătoarea a uitat să menţioneze că numele său a figurat în cadrul unei hotărâri a CSM-ului, în care se sublinia că a încălcat normele Codului de etică a judecătorului.

Dumitru Visternicean şi Tatiana Răducanu s-au referit la o decizie a CSM din anul 2012 în care judecătoarea Mariana Pitic a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor de etică. Asta după ce a fost implicată într-un accident rutier, în 2011, în care nu s-a legitimat drept judecător, cum o obligă legea, iar ulterior când cazul a ajuns în instanţa din sectorul Centru, acolo unde activa, nu a anunţat despre faptul că magistratul care examinează dosarul îi este coleg, ceea ce, potrivit deciziei CSM a creat o situaţie de conflict de interese.

Potrivit declaraţiei de avere, Mariana Pitic are venit doar de la INJ şi nu deţine niciun apartament sau vreo casă. În schimb, a indicat un automobil BMW X5, care ar fi avariat şi ar costa zece mii de lei. Ceea ce a uitat să indice în declaraţie este însă maşina de lux Porsche, autoturismul la volanul căruia se afla atunci când a nimerit în accident în anul 2011 şi cel care, întâmplător sau nu, era parcat lângă sediul CSM, ieri, în timp ce Pitic era audiată în concurs. Mariana Pitic a refuzat să spună din ce surse ar fi reuşit să-şi ia un Porsche.

La ieşirea de la şedinţa CSM, judecătoarea nu a negat că maşina îi aparţine, dar nici nu a urcat la volanul acesteia ci, s-a pornit pe jos. Potrivit procedurii, pentru a accede la Curtea Supremă de Justiţie, candidatura Marianei Pitic urmează să fie votată în Parlament.