Conducerea închisorii nu a permis întrevederea cu Filat, deoarece deputaţii nu au cerut permisiune de la procurorul care instrumentează dosarul. 

În schimb, deputaţilor le-a fost prezentată celula în care este deţinut liderul lor de partid.

„În celula unde este deţinut acum este, o să folosesc un cuvânt poate prea arhaic, o mizerie totală. Un pat cu sârme, nici nu există elementarul, pereţii toţi dărăpănaţi, cabluri întinse într-o parte şi în alta, deci este o mizerie totală”, a spus Tudor Deliu.

„Faţă de domnul Filat au o atitudine discriminatorie. Eu am fost şi în alte celule şi e complet altă situaţie, dar să-l iei tu dintr-o celulă şi să nu-i dai pernă, dar să-i propui doar un sac în care se doarme fără saltea şi fără nimic... credeţi-mă, vă rog, că-i ieşit din comun”, spune şi Maria Ciobanu.

Colegii lui Filat consideră că prin condiţiile mizere de detenţie s-ar încerca demoralizarea sa.

„Nouă ni se creează impresia că cineva face acest lucru intenţionat, pentru a-l oropsi moral pe domnul Filat. Am stat de vorbă cu medicul, mi-a spus că parcă totul este în regulă, dar e decăzut în ceea ce priveşte psihologic. Eu cred că în condiţiile în care se află dumnealui acolo nu ar rezista nimeni. Părerea mea e că vor să îl facă să degradeze moral şi psihologic, poate să-l influenţeze să spună unele informaţii sau date pe care dumnealui clar lucru nu poate să le spună, pentru că nu le deţine”, afirmă Deliu.

Mai mult, deputatul PLDM Maria Ciobanu declară că îşi face griji pentru securitatea fostului premier, în contextul unei scrisori expediate de acesta săptămâna trecută soţiei sale, în care afirma că se pregăteşte să scrie un testament. 

„Eu cred că pentru dânşii nu-i nicio problemă să-i pună un gram de uraniu şi să zică că pur şi simplu a decedat. Aşa cum îl cunosc eu pe domnul Filat, credeţi-mă că nu ar fi scris această scrisoare. Eu cred că a scris-o fiindcă el vede un pericol serios la securitatea vieţii dumnealui. Dacă nu se conştientizează aceasta, că acei care au comandat arestul domnului deputat Vlad Filat, se ştie că degrabă ar putea şi alţii să vină acolo, datorită faptului că instituţiile de drept sunt capturate de oligarhul Plahotniuc”, a declarat Maria Ciobanu.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Şefa Serviciului de presă al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Natalia Bucur, a refuzat să comenteze afirmaţiile deputaţilor privind condiţiile de detenţie, dar a ţinut să precizeze că spre seară Filat a fost transferat într-o altă celulă.