Jerome Pesenti, preşedintele BenevolentTech, o companie dedicată procesului de investigare şi transformare a ştiinţei cu ajutorul acestei tehnologii, a abordat frontal acest subiect care naşte atâtea controverse.

"Ori este o utopie optimistă, ori o ameninţare mortală", a rezumat Pesenti, care a abordat la această conferinţă mai multe teme cheie privind AI şi a demontat câteva mituri, precum cel potrivit căruia maşinile vor prelua controlul asupra lumii sau vor ocupa toate locurile de muncă deţinute de oameni.

Contrar acestei viziuni negative, expertul a explicat că AI va suscita schimbări în relaţia pe care o avem cu maşinile, printr-o adaptare a oamenilor la sisteme, nu invers. Va ajuta de asemenea la ameliorarea procesului de luare a deciziilor, având în vedere că AI permite o procesare a datelor care face mai uşoară înţelegerea lor.

În ce priveşte locurile de muncă deţinute de oameni, el a explicat că maşinile vor asuma "sarcini repetitive", ca de exemplu serviciile de atenţie acordată utilizatorului, ceea ce va lăsa spaţiu oamenilor să asume sarcini mai complexe.

AI va ajuta de asemenea la organizarea informaţiei în mod diferit şi va putea chiar să ne facă să gândim diferit ideile.

"Putem crea sisteme care procesează informaţiile, articolele sau pentru a face unele descoperiri", a asigurat Pesenti, care a insistat că nu există motive să ne temem de Inteligenţa Artificială şi că trebuie să ne distanţăm de prejudecăţile apocaliptice.

Web Summit, unul dintre cele mai importante congrese pe tema noilor tehnologii din lume, se desfăşoară în capitala Portugaliei în perioada 6 — 9 noiembrie.