Delegated Recovery este o facilitate care va permite recuperarea accesului la serviciile online, cu ajutorul contului de Facebook, în cazul în care este uitată parola. Dacă va fi adoptat pe scara largă, va reprezenta încă un instrument prin care site-urile şi utilizatorii vor fi şi mai legaţi de Facebook.

În prezent, când un utilizator îşi uită username-ul sau parola şi nu mai are acces la un serviciu online, poate folosi email-ul pentru confirmarea identităţii sau modificarea datelor de acces. Facebook vrea să schimbe acest lucru şi să devină elementul esenţial în profilul utilizatorilor, pe baza căruia să fie confirmată identitatea, luând astfel locul clasicului email. Iar acest lucru va putea fi posibil graţie noului Delegated Recovery. Acesta se adresează site-urilor şi serviciilor online care l-ar putea adopta pentru a simplifica şi securiza modul în care este verificată identitatea utilizatorilor care şi-au uitat datele de acces.

Delegated Recovery va constitui o punte între site-uri şi profilul personal de Facebook. Site-urile care vor integra Delegated Recovery vor putea crea un cod criptat care va fi atribuit profilului de Facebook al utilizatorului.

Astfel, când un utilizator nu mai poate accesa un anumit site pentru că a uitat parola, îşi va putea verifica identitatea şi redobândi accesul prin logarea pe Facebook. În spatele acestei acţiuni, Facebook va trimite codul criptat către site-ul respectiv pentru a confirma identitatea utilizatorului.

Dincolo de faptul că întregul internet devine şi mai dependent de Facebook, Delegated Recovery reprezintă o soluţie mai simplă şi mai sigură decât email-ul pentru confirmarea identităţii.

Noul serviciu Facebook, lansat sub licenţă open-source, se află deocamdată în faza de testare, fiind disponibil doar pentru Github.