Partidul socialist al premierului Edi Rama, la putere din 2013, pare favorit în faţa Partidului Democrat (de centru-dreapta) condus de Lulzim Basha.

După căderea comunismului, alegerile din Albania au fost cu regularitate marcate de violenţe, contestări, insulte şi fraude. Pentru prima dată, campania electorală a părut însă liniştită.

Potrivit prim-ministrului, cele două tabere "vor cere împreună, după alegeri, deschiderea negocierilor cu UE", Albania primind în 2014 statutul de ţară candidată.

"Un lucru este sigur: tratamentul cancerului a cărui victimă este Albania a început deja", a declarat în această săptămână Edi Rama, 52 de ani. 

El a făcut astfel aluzie la reforma unui sistem judiciar profund corupt, care a fost cerută de Uniunea Europeană şi care a fost votată în cele din urmă de cele două mari partide albaneze după mai multe amânări. Însă drumul este unul lung: Comisia Europeană a tras atenţia în ultimul său raport că fenomenul corupţiei continuă să fie dominant.

După ce le-a respins mereu, Rama a refuzat să mai răspundă acuzaţiilor rivalului său Lulzim Basha (43 de ani), care îi reproşează, fără dovezi, presupuse legături cu crima organizată şi că a transformat ţara într-un 'depozit de droguri'. Canabisul rămâne un flagel în Albania şi invadează Europa.

După ce, la presiunea occidentală, a renunţat luna trecută la ideea de a boicota scrutinul, reprezentantul dreptei a redus uşor violenţa discursului acuzator la adresa rivalului său.

El a insistat pe proiectul său, Noua Republică, şi pe "un program centrat pe economie (...), pe scăderea impozitelor, pe burse pentru tineri şi pe subvenţii pentru agricultori", care, din cauza sărăciei, ajung deseori să cultive canabis. 

Analiştii nu exclud 'o mare coaliţie' între cele două tabere, care se disting în primul rând prin rivalităţi personale reciproce.

Scrutinul, în urma căruia vor fi aleşi 140 de deputaţi pentru un mandat de patru ani, este monitorizat de 3.000 de observatori, dintre care 300 străini.