Sfinţii sunt creştini care, după moarte, pot înfăptui miracole prin chemarea intervenţiei divine în urma rugăciunilor. De obicei, ei ating această recunoaştere în urma unui proces îndelungat în care Vaticanul confirmă că miracolele s-au petrecut prin intermediul acestora.

Vizita papei, la 12 şi 13 mai, va celebra aniversarea centenarului de la prima apariţie a Madonei sau Fatimei. Conform tradiţiei catolice, Fecioara Maria ar fi apărut de şase ori în faţa a trei copii păstori, prima oară la 13 mai 1917.

Francis Marto şi sora sa, Jacinta, au murit la trei ani de la apariţii, la vârsta de 10 şi, respectiv, 9 ani, mai arată sursa citată. Al treilea copil vizionar, Lucia de Jesus dos Santos, a devenit călugăriţă şi a decedat în 2005, la vârsta de 97 de ani. Procesul de beatificarea a sa se află încă în etapa de definire.

Madona a arătat copiilor viziuni — Cele trei secrete de la Fatima — cuprinzând sfârşitul Primului Război Mondial, izbucnirea Celui de-Al Doilea Război Mondial şi ''reconversia'' Rusiei comuniste la creştinism. Cel de-al treilea secret a fost dezvăluit abia în 2000 de Ioan Paul al II-lea, pe atunci papă, care a declarat că viziunea era o profeţie a încercării sale de asasinare din 1981.

La începutul lunii octombrie anul trecut, Papa Francisc a confirmat că se va deplasa în Portugalia în cursul acestui an la marele pelerinaj anual de la Fatima, localitate aflată la 130 de kilometri de Lisabona, însă "doar la Fatima", spre deosebire de predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea care, în 2010, a efectuat vizite şi în capitala Lisabona şi la Porto, un mare oraş din nordul ţării.

După Papa Paul al VI-lea în 1967 şi Papa Ioan Paul al II-lea în 1982, Papa Benedict al XVI-lea a fost cel de-al treilea suveran pontif care a participat la pelerinajul de la sanctuarul catolic de la Fatima, în 2010, unde a fost întâmpinat de circa 500.000 de credincioşi.