Generalul de brigadă Michael Gschossmann a explicat că operaţiunile comune vor contribui la o nouă abordare care va permite Alianţei Nord-Atlantice să protejeze ţările baltice şi Polonia, preocupate de acţiunile Rusiei. În contextul în care Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia se tem de militarizarea enclavei ruse Kaliningrad.

Testul programat în luna octombrie va inaugura un nou concept al sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă dezvoltate de Germania şi Olanda în ultimele 12 luni, fiind vorba de o premieră în Europa, a explicat Michael Gschossmann, comandantul diviziei pentru dispozitive la sol al Forţelor Aeriene germane.

Peste 40 de interceptoare vor fi testate în cadrul unui exerciţiu NATO programat pe Insula greacă Creta la începutul lunii octombrie. La manevre vor participa 300 de militari din Germania şi 100 din Olanda, precum şi 10 militari din SUA şi un distrugător american echipat cu sisteme antibalistice Aegis.

După teste, comandanţii militari din Germania şi Olanda vor declara funcţional sistemul Forţei binaţionale de Reacţie pentru Apărarea Antiaeriană & Antirachetă. Sistemul va fi disponibil pentru a fi mobilizat de NATO în anumite regiuni.

Oficiali din ţările baltice au salutat instalarea de către Statele Unite a unor sisteme Patriot în Europa de Est, dar valoarea simbolică a acestui nou sistem va fi şi mai mare, subliniază Gschossmann.

„Vom oferi garanţii de securitate suplimentare şi vom transmite un semnal politic prin mobilizarea acestui sistem mixt - german, olandez, cu elemente americane Patriot -, care are caracter pur defensiv şi care va putea fi staţionat în Polonia sau în ţările baltice”, a subliniat generalul german.

Noul sistem riscă să atragă reacţia vehementă a Rusiei, care a criticat deja în mai multe rânduri planul de instalare a unor elemente antirachetă fixe în România şi Polonia şi suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est.