„Mai puţini refugiaţi vin în Europa centrală pentru că sunt blocaţi în Grecia. Acolo a apărut o criză umanitară”, a declarat oficialul german pentru publicaţiile din grupul media Funke.

„Să scăpăm de problemele noastre punând în pericol partenerii noştri europeni - nu aşa ar trebui să ne tratăm unul pe altul”, a spus Steinmeier.

El a adăugat că, fără acordul privind refugiaţii încheiat recent de UE cu Turcia, 'am fi avut 100.000 de oameni încercând să supravieţuiască în mizerie şi noroi la frontiera greco-macedoneană'.

În prezent în jur de 11.000 sunt blocaţi la punctul de frontieră închis de la Idomeni, iar în total în Grecia se află 50.000.

„De aceea faptul că ne concentrăm asupra frontierelor externe ale UE, pe acordul cu Turcia şi sprijinul acordat Greciei este calea cea bună”, a spus Steinmeier. El a subliniat că Turcia este un partener geografic central în lupta pentru combaterea afluxului de refugiaţi, precizând însă că acordul trebuie să-şi dovedească viabilitatea în practică.

„Nu poţi să spui că este bun sau că nu este”, a declarat şeful diplomaţiei germane despre acordul cu Turcia. De asemenea, el a cerut ca, în ciuda criticilor justificate a evoluţiilor politice interne din Turcia, eforturile ţării de a primi milioane de refugiaţi de-a lungul anilor să nu fie trecut cu vederea.

În ceea ce priveşte angajamentul UE de sprijin financiar pentru Turcia, Steinmeier a spus că fondurile „nu vor ajunge la bugetul naţional, ci mai degrabă în proiecte concrete pentru a-i îngriji pe refugiaţi”.

Acordul UE-Turcia precizează că toţi migranţii care încearcă să intre ilegal în UE prin Grecia vor fi retrimişi în Turcia dacă nu pot dovedi că au fost persecutaţi în această ţară. În schimb, pentru fiecare refugiat sirian deportat, UE va accepta pe teritoriul său un refugiat direct din Turcia prin canalele legale, până la maximum 72 de mii de oameni.